Home Vijesti U idili loparske prirode k nebeskoj majci –zagovornici svih naših potreba

U idili loparske prirode k nebeskoj majci –zagovornici svih naših potreba

0
U idili loparske prirode k nebeskoj majci –zagovornici svih naših potreba

Foto: Fotografije: Sanjin Badurina Piloto, Lamela Vidas, Ena Paparić i župa sv. Ivana Krstitelja Lopar

 

Nekad živimo u bijegu, od drugih, od samih sebe. No nakon i takvog iskustva ostaje nam potražiti utočište, oporavak u nekom svetištu, crkvi, hladu molitve, lahoru hodočašća, svježini blagdana, osjetiti mir u sebi, ostvariti unutarnju slobodu….

Rab danas oglas

 

Potrebni smo pronaći utočište, smiraj naših nemira, uhvatiti se za sidro nade, osloboditi se pogrešnih navezanosti, a vezati se za nosive stupove naših života: za obitelj, vjernost, ljubav, žrtvu, vjeru… Zato su mnogi na blagdan Male Gospe 8. rujna hodočastili do drevnog svetišta Gospe loparske. A došli su mnogi; pješice, preko Fruge, došli su vjernici Supetarske Drage i Banjola, hodočasnici iz Baške s otoka Krka koji su doplovili brodom, vjernici iz ostalih rapskih župa, te veliki broj gostiju i turista. Došli su ondje gdje se ljepota prirode nadopunjuje s vedrinom duha hodočasnika, jer ovo je mjesto posebnih milosti, gdje svatko nosi u duši svoj odjek Bogu, utječući se nebeskoj Majci.

 

Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije obilježen je svečanim svetim euharistijama. Ove je godine svete mise predvodio don Ljubomir Galov, župnik župa Dol i Stari Grad na otoku Hvaru u koncelebraciji s rapskim župnikom i dekanom mons. Mladenom Mrakovčićem, župnikom domaćinom vlč. Božidarom Volarićem, nekadašnjim župnikom Lopara vlč. Franom Brozićem, te ostalim svećenicima otoka Raba. Slavlju je prisustvovao i bogoslov Zoran Maričević.

 

 

I kad se pitamo iz kojih se izvora može crpsti radost, gdje pronaći smisao za život, za korak naprijed i kad nemamo snage za dalje, postoji netko tko uvijek osluškuje duboke strune naše duše. Netko tko je i danas, tko će i sutra čuti sve naše neizgovorene misli, molitve, čežnje, prošnje… Samo ponekad treba zastati i usmjeriti pogled prema nebu.

Don Galov je u svojoj homiliji rekao kako smo ovdje svi došli kao naraštaji ovog vremena s ciljem da baštinimo sve što su naraštaji prošlog vremena baštinili i svjedočili. A Marija, kao prototip svih vjernika, pokazuje kakav treba biti odnos i otvorenost prema Onome koji dolazi, koji se objavljuje, koji uvijek iznova želi ulaziti u njegovu nama ljudima darovanu povijest. Ukazao je kako se Spasitelj danas približio svim civilizacijama i kako nam je otkrio svoje lice, svoju nutrinu, objavljujući se kroz Otajstvo vječne ljubavi iz koje sve proizlazi. I poslao nam je Onu koja ima roditi Boga u nama… Bog nam daje smisao, usmjerava nas jedne prema drugima. Daje nam spoznaju da shvatimo Marijinu spremnost i otvorenost na slobodu koja je ključ primanja Boga u sebe. Također je poručio ako smo svi robovi u sebi, Bog ne može ući:  – “Trebamo uvijek sebe čistiti i oslobađati, otvarati se riječi Božjoj. Poput Marije moliti se Kristu koji je preko nje proslavljen, a Ona se proslavila po svome Sinu. Tako čovjek postaje bliži i ljudima oko sebe, otvoreniji, oduševljeniji, radosniji u praštanju,u milosrđu… Da se onda vidi po našim riječima i djelima, u našim odnosima da smo postali novi naraštaj, novi ljudi koji zrače ljubavlju….”

 

Župnik Lopara, vlč. Božidar Volarić je na samom kraju srdačno pozdravio sve vjernike, hodočasnike iz svih dijelova otoka i drugih mjesta. Poseban pozdrav i zahvalnost uputio je predvoditelju slavlja don Ljubomiru Galovu, na odazivu i poticajnim riječima. Isto tako zahvalio se i svim ostalim svećenicima na sudjelovanju. Srdačno je bio pozdravljen vlč. Frane Brozić, bivši župnik Lopara kojemu je čestitao na nagradi ” počasnog građanina” Općine Lopar.

Pozdravljeni su i predstavnici Općine Lopar uz čestitku povodom obilježavanja Dana Općine Lopar, a uzvratnu čestitku poslali su predsjednik Općinskog vijeća Lopara Damir Paparić i načelnik Zdenko Jakuc. Svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji proslave od čišćenja, ukrašavanja, članovima DVD-a, Komunalnom društvu, ministrantima, pjevačima, također su upućene riječi zahvale. Zatim je vlč. Božidar Volrić zaželio da svih skupa prati naša zagovornica – nebeska Majka, da nas dovede svom sinu Isusu Kristu.

 

I kad se pitamo iz kojih se izvora može crpsti radost, gdje pronaći smisao za život, za korak naprijed i kad nemamo snage za dalje, postoji netko tko uvijek osluškuje duboke strune naše duše. Netko tko je i danas, tko će i sutra čuti sve naše neizgovorene misli, molitve, čežnje, prošnje… Samo ponekad treba zastati i usmjeriti pogled prema nebu.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime