Home Vijesti Izložba IN BETWEEN Sabine Mikelić u virtualnoj galeriji Umjetničkog paviljona u Zagrebu

Izložba IN BETWEEN Sabine Mikelić u virtualnoj galeriji Umjetničkog paviljona u Zagrebu

0
Izložba IN BETWEEN Sabine Mikelić u virtualnoj galeriji Umjetničkog paviljona u Zagrebu

Foto: RabDanas

 

Autorica predgovora o izložbi “IN BETWEENAneta Barišić između ostalog je napisala:

Rab danas oglas

Povezujući Nizozemsku i Rab, fotografije sirka, trave, mličca, šparoga i drugih biljaka koje autorica veže uz svoje djetinjstvo otiskuje na karakterističnu nizozemsku gazu za sir. Budući da je umjetnica ove biljke prikupljala sa svojom majkom na Rabu, zabilježene majčine opise primjene biljaka objavila je u zasebnoj knjižici.

“U suradnji s terapeutkinjom i spisateljicom Aidom Bagić, umjetnica započinje promišljati o vlastitoj egzistenciji unutar svog mjesta između. Kreativni proces rezultirao je intimnim tekstovima iz kojih se razvijao rad In Between, a čije neprerađene dijelove – elemente asocijativne mape njezinih mjesta – autorica prenosi u obliku naracije u tri filma. Početna dionica narativa odnosi se na maslinu kao odrednicu Raba, rodnog otoka Sabine Mikelić. Gledatelj se suočava sa statičnim kadrom otoka snimljenog izdaleka, čime je naglašena fizička distanca između mjesta iz kojeg autorica potječe i mjesta gdje se trenutno nalazi. Iduća dionica svojevrsnog filmskog triptiha posvećena je kravama, životinjama s kojima se umjetnica susreće prilikom terenskog rada na održavanju zemljišta za ekološke projekte na farmama mlijeka u Friziji. Dok sluša kako umjetnica govori o kravama, gledatelj izbliza promatra statični kadar trave, a umjesto da promatra masline – gleda u udaljeni otok. Ovim činom autorica priziva imaginaciju pojedinca, pozivajući ga na unutarnje putovanje te na potragu za vlastitim duhovnim i zemaljskim mjestima. Posljednji film tematizira cestu, metaforičku oznaku umjetničina unutarnjeg stanja obilježenog neprestanim, zahtjevnim i iscrpljujućim putovanjem između dvaju odredišta. Istovremeno, ritual putovanja suptilno sugerira važnost koju Hrvatska i Rab imaju za Sabinu Mikelić, pojačavajući time dojam melankolije i nostalgije prisutan u svim filmovima.

 

 

U drugoj etapi rada autorica propituje temu mjesta, odnosno vlastitog identiteta, opisujući otok na kojem je odrasla kroz njegovu autohtonu vegetaciju. Povezujući Nizozemsku i Rab, fotografije sirka, trave, mličca, šparoga i drugih biljaka koje autorica veže uz svoje djetinjstvo otiskuje na karakterističnu nizozemsku gazu za sir. Budući da je umjetnica ove biljke prikupljala sa svojom majkom na Rabu, zabilježene majčine opise primjene biljaka objavila je u zasebnoj knjižici. Majčine opise autorica je prevela s hrvatskog dijalekta na nizozemski i engleski koristeći Google prevoditelj. Time su naglašeni tradicionalni izazovi u izražavanju i pronalaženju ekvivalenata riječi materinjeg jezika u naučenim jezicima, ali i paradoks prijevoda prilikom kojega iskonski, materinji jezik gubi svaki smisao. Znakovito, Sabina Mikelić danas materinji dijalekt koristi isključivo na Rabu, u krugu obitelji. Njezin djed svoj je radni vijek proveo u Riječkoj tvornici konopa, a užarsku tradiciju nastavili su njezin otac i brat. S obzirom na to da se u Nizozemskoj nastavila redovito susretati s morem i užadi zbog popularnosti jedrenja u toj zemlji, autorica je preplela užad s Raba s onom nizozemskih jedrilica, simbolički na taj način ispreplićući dvije kulture u posljednjoj etapi rada prezentiranoj putem dokumentarnih materijala.”

 

Podsjećamo kako je druga izložba iz ovogodišnjeg ciklusa Work in Progress u okviru Virtualne galerije Umjetničkog paviljona, autorice Sabine Mikelić, dostupna na internetskoj stranici Umjetničkog paviljona klikom OVDJE.

 

Redakcijske čestitke Sabini.

 

Uživajte u izložbi!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime