Home Vijesti Rapska publika uživala u darovanom koncertu zbora Condura Croatica iz Zadra

Rapska publika uživala u darovanom koncertu zbora Condura Croatica iz Zadra

0
Rapska publika uživala u darovanom koncertu zbora Condura Croatica iz Zadra

Foto: Foto: Snježana Turković & Condura Croatica

 

Ovaj zbor, nazvan po starohrvatskoj ninskoj lađi, osnovali su bivši članovi Akademskog zbora Sveučilišta u Zadru 2009. godine, koji je u teškim vremenima Domovinskog rata pronosio glas o Zadru nastupajući po Hrvatskoj i Europi.

Rab danas oglas

 

Riječ je o gostovanju koje se već jako dugo planiralo i koje je, nakon dvije odgode, prošle subote napokon konkretizirano. Zadrani su naime željeli doći i pokloniti gradu i otoku Rabu koncert, a iz svojeg bogatog programskog repertoara izveli su većinom glagoljaške napjeve o Blaženoj Djevici Mariji iz vokalne literature hrvatske, od renesanse do danas.

 

 

Publika je tako u izvedbi zbora i solista mogla čuti obrade novaljskih fratarskih zapisa iz 14. st., zatim od Ive Nižića uglazbljeni tekst fra Šimuna Klimatovića “O Gospoe” iz 15. st., Zajčevu “Zdravo Marijo”, dvije obrade Joška Ćalete “O Marijo Majko” i “Virovanje” prema pivanju pivača župe sv. Martina biskupa iz Pridrage, kao i fragmente iz Nižićevih pasionskih oratorija “Križina” i “Svit za spasom vapije”, Starcovu “Zdravo bila Divica marijo” te iz svjetske baštine Rachmaninovljevu “Bogorodice djevo”, koralni uvod  “Ave Maria” Tommasa Ludovica da Vittorie i  “Veličit duša moja Gospoda” Sergeia Tolstokulakova.

 

Župa BDM Rab kao domaćin ugostila je članove zadarskog zbora i na jutarnjoj nedjeljnoj misi u 10 sat, na kojoj su predvodili pjevanje, a nakon mise upriličeno je malo druženje s dragim gostima i obilazak grada uz prisustvo članova gradskog župnog zbora i vjernika župe Rab.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime