Home Vijesti Briga o okolišu ujedinila učenike Raba i Brna

Briga o okolišu ujedinila učenike Raba i Brna

0
Briga o okolišu ujedinila učenike Raba i Brna

Foto: Foto: OŠ Ivana Rabljanina Rab

 

Našim dragim prijateljima potrudili smo se organizirati što ljepši boravak i druženje. Programom četverodnevnog boravka planirali smo posjet školi, razgled stare gradske jezgre, posjet samostanu sv. Eufemije, posjet infocentru Geoparka Rab i Geoparku u Loparu, posjet šumi Dundo i Suhoj Punti. Također su organizirane radionice i predavanja o zaštiti okoliša.

Rab danas oglas

 

Prvog dana, u utorak 6. rujna, 43 učenika iz Brna u pratnji 4 učitelja i ravnatelja posjetili su našu školu. Prigodnim programom pozdravili su ih učenici razredne nastave predvođeni učiteljicama Anom Guščić, Doris Škapul i Renatom Žentil, a učenica Mara Španjol oduševila je sve prisutne svojim sviranjem saksofona.

 

Nakon posjeta školi, učenici i njihovi učitelji u pratnji naših učitelja i ravnateljice krenuli su u razgled starogradske jezgre i infocentra Geoparka. U dogovoru s Udrugom turističkih vodiča našeg otoka omogućena je stručno vođenje razgleda.

 

EM kugle i vožnja Eko brodom

Drugoga dana, održana je radionica izrade EM kugli. Sve se odvijalo u Dječjem odmaralištu Varaždin i na 2. Padovi. Nakon predavanja o samom projektu, učenici su imali priliku sudjelovati u pripremi materijala i u izradi kugli. Predavanje je održala učiteljica Ivana Rimac koja je i vodila radionicu skupa s učiteljicom Doris Ćuća-Žentil i uz pomoć učenica sedmih razreda, članica Eko grupe: Lorene Benić, Barbare Jaška, Tare Josipe Peran i Mie Perkić.

 

 

EM kugle napravljene na radionici dijelom su poklonjene školi Jundrov da se bace u njihovu rijeku kad dozriju. EM kugle pripremljene krajem prošle školske godine učenici obiju škola zajedno su bacili u more na 2. Padovi nakon završetka radionice. Tijekom cijelog jutra s nama su bili naši suradnici komunalnog poduzeća „Dundovo“ s Eko brodom koji su učenike upoznali sa ulogom Eko broda u zaštiti okoliša otoka Raba i zaštiti od požara. Učenicima je također u grupama bila omogućena vožnja Eko brodom.

 

Dan u samostanu i u zelenilu šume Dundo i Suhe Punte

U četvrtak 8. rujna, učenici su posjetili samostan sv. Eufemije gdje su ih dočekali naša učiteljica Natalie Lukačević i fra Ivica Strčić. Fra Ivica učenike je proveo unutar samostanskih zidina tumačeći im glavna obilježja franjevačkog samostana i života franjevaca, vrijednosti muzeja i crkve sv. Bernandina. Učenici su prošetali vrtom i maslinikom koji okružuju samostan i divili se ljepoti prirode i pogleda na četiri zvonika. Susret je završio druženjem uz kavu, sok i kekse.

 

 

Nakon posjeta samostanu učenici su mogli doživjeti ljepotu i čaroliju naše šume Dundo. U suradnji s Hrvatskim šumama omogućeno je stručno vođenje djelatnice Valentine Belamarić. Malo autobusom, a malo pješice, stiglo se sve do uvale sv. Mara. Nakon Dundova uslijedila je posjeta Suhoj Punti gdje su učenici kroz šetnju mogli doživjeti ljepotu krajobraza.

 

Edukativni posjet Geoparku Lopar

U petak, 9. rujna, organiziran je posjet Geoparku Lopar te terenska nastava naših učenika 8.d razreda i učenika škole Jundrov. S učenicima su bili: Ivica Tomulić, učitelj geografije i Ivana Rimac, učiteljica prirode i biologije te ravnateljica Anamari Šarin. U Geoparku Lopar učenici su imali priliku poslušati predavanje prof. dr. sc. Tihomira Marjanca i dr. sc. Marine Čalogović, koji su učenike poveli kroz Geopark i geološku baštinu.

 

 

Prepuni dojmova i uspomena s otoka Raba naši prijatelji iz Češke uputili su se u subotu na put svojim kućama, a nama ostaju sjećanja na lijepo druženje, kao i zahvalnost na prirodnim ljepotama kojima se možemo pohvaliti i, što je najbitnije, zahbvalnost na djeci koja te ljepote žele očuvati.

 

Zahvaljujemo također i našim suradnicima:

  • Turistička zajednica grada Raba
  • Udruga ProGEO Rab: prof.dr.sc. Ljerki Marijanac, prof.dr.sc. Tihomiru Marijanac, dr.sc. Marini Čalogović
  • KP „Dundovo“- direktoru Mladenu Kupariću, posadi Eko broda i Robertu Potočnjaku, mag. ing. silv.
  • Hrvatske šume ispostava Rab: mr.sc. Borisu Belamarić i Valentini Belamarić, dipl. ing. šum.
  • Samostan sv. Eufemije, fra. Ivici Strčiću
  • Udruga turističkih vodiča otoka Raba – Romani Crnić

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime