Home Vijesti Proslavljen župni blagdan svetog Mateja apostola u Mundanijama

Proslavljen župni blagdan svetog Mateja apostola u Mundanijama

0
Proslavljen župni blagdan svetog Mateja apostola u Mundanijama

Foto: Foto: Video studio Piloto

 

Oba misna slavlja predvodio je župnik Vrbnika, mons. Ivan Brnić u koncelebraciji svećenika otoka Raba te brojnih vjernika koji su stigli sa svih dijelova otoka, s nakanom da sebe i svoje živote predaju Bogu, te da po uzoru na Sv. Mateja, izreknu Bogu svoje „da“, spremno krenu Božjim putem, koji je jedini istinski i nudi ljubav, spasenje i mir.

Rab danas oglas

 

Uoči večernje svete mise, svojim stihovima vjernicima se predstavila i gospođa Vesna Miculinić-Presnjak, pjesnikinja i autorica preko 25 knjiga te dobitnica raznih nagrada. Na svetoj misi u župi Sv. Ilije, prvo čitanje navjestio je bogoslov Zoran Maričević dok psalam pjevao župnik župe i crkve Sv. Ivana Krstitelja u Loparu, velečasni Božidar Volarić. Evanđelje po Mateju navjestio je vjernicima novi župnik crkve i župe Sv. Lucije u Banjolu, velečasni Kristijan Perović. Sveto misno slavlje pjesmom je pratio zbor župe Sv. Ilije u Mundanijama uz vjernike koji su iz dubine duše, ispunjenih srca pjevali Bogu. U homiliji mons. Brnić istaknuo je važnost i veličinu Sv. Mateja apostola za čitavu crkvu. On koji je bez puno razmišljanja, odmah odlučio poći za Isusom Kristom, nije niti jednog trenutka dvojio.

 

U današnje vrijeme ljudi su skloni premišljanju, ne mogu donijeti odluku, vlada nesigurnost, dok je primjer Sv. Mateja upravo suprotan i u tome je njegova važnost. Sv. Matej koji je imao sve, bio je imućan, imao je ugled, bio poznat i priznat u narodu, na Isusov poziv, bez razmišljanja, odmah odlučuje ići za Njim.

 

Isus je jedini put, istina i život, ističe mons. Brnić. U životu se nikada ne smije prihvatit zlo. Bog je onaj koji nam je dao svo bogatstvo i jedino Njegova ljubav je istinska. Potrebno je živjeti ljubav unutar obitelji, ljubiti bližnje, a to se može jedino ako se ljubi Boga Stvoritelja. Na kraju homilije, mons Brnić istaknuo je kako je potrebno dijeliti iskustva jedni drugima, potrebno je ako treba čak i zapisati svoje misli, osjećaje, želje, jer jednog dana netko će od toga imati koristi. Neka Sv. Matej bude uzor svim ljudima, kako treba čvrsto i srcem donijeti odluku koja će promijeniti život na bolje, ispuniti srca i duše svih koji budu napravili tako. Jedino ljubavlju i odlučnim prihvaćanjem da Isus bude dio svakog života, moguće je postići bolji život. prepun blagoslova i lijepote.

 

Nakon svetog misnog slavlja, župnik domaćin, vlč. Josip Kosić, zahvalio je svim vjernicima i onima koji su dali svoj doprinos kako bi proslava velikog sveca, Sv.Mateja, bila uspješna. U predvorju crkve, nastavilo se večernje druženje ispunjeno ljubavlju i pozitivnim raspoloženjem svih okupljenih. Uz ponudu hrane i pića, koju su pripremili učenici Srednje škole Markantuna De Dominisa u Rabu, okupljeni vjernici nastavili su druženje.

 

Sv. Matej donio je radost, unio u srca mir i ljubav, darovao je milost da se još više i s  još većim žarom ljubi Gospodina Boga koji je Stvoritelj svega svijeta. Potrebno je ljubiti, jer kako kaže Sveti Augustin, prema Bogu se ne ide hodajući, nego ljubeći.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime