Home Vijesti Sadržajima ispunjen prvi susret krizmanika cijeloga otoka Raba

Sadržajima ispunjen prvi susret krizmanika cijeloga otoka Raba

0
Sadržajima ispunjen prvi susret krizmanika cijeloga otoka Raba

Foto: Foto: Video studio Piloto

 

Susret je započeo u 9 sati okupljanjem ispred župnog dvora u Plovanovoj ulici. Unatoč kiši koja je ujutro padala, susretu je prisustvovalo 90-ak krizmanika. Kako se u mjesecu listopadu obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, zamišljeno je da i tema susreta bude kruh i to onaj Kruh koji je Kršćanima najvažniji, a to je Kruh života.

Rab danas oglas

 

Vlč. Saša Malović je zaželio dobrodošlicu prisutnim krizmanicima, župnicima, vjeroučiteljima i župnim animatorima. Nakon zajedničke molitve i uvodnih riječi u kojima je velečasni predstavio tijek susreta, krizmanici su bili podijeljeni u dvije grupe.

U prvoj grupi krizmanici su prisustvovali radionici u kojoj su voditelji bili vjeroučitelji Nino i Kristina Kordić. Tema radionice je bila „sv. Hildegarda i hrana kao lijek“. Vjeroučiteljica Kristina ispričala je krizmanicima kratak životopis ove zanimljive svetice koja je bila poznata kao jedan od najvećih umova svoga doba. U svojim spisima je ostavila mnoštvo savjeta o prehrani i bogatstvu što ga sadrže razne namirnice. Jedna takva namirnica je i pir i brašno od pira. Nakon što je vjeroučiteljica pokazala kako umijesiti zdrave kiflice od pira, krizmanici su se i sami prihvatili posla i umijesili kiflice koje su nakon ručka zajedno svi sudionici susreta.

Druga grupa se uputila u samostan sv. Andrije kod dragih rapskih benediktinki. Tamo ih je dočekala madre Zrinka koja im je ispričala kako je to živjeti u samostanu, govorila je i o radosti molitve, o čudotvornoj Gospi Rapskoj i zavjetnom blagdanu vjernika otoka Raba – Križima. Časna Benedikta je govorila o svojem pozivu, a časna Skolastika je pokazala kako se prave hostije.

 

Nakon završetka radionica, u rapskoj su katedrali krizmanici ukratko jedni drugima ispričali svoje dojmove. Vlč. Saša Malović govorio je o važnosti euharistije nakon čega je uslijedilo kratko klanjanje pred Presvetim, molitva i pjesma.

 

Krizmanici su imali prilike igrati i razne stare igre u kojima su pokazali svoj natjecateljski duh, ali i timski rad. Tako su se natjecali skačući u vrećama, vozili se u karijolama i povlačili uže. Igre su okončane podjelom pehara koje su pobjednici odnijeli u svoje župe, a sam susret je završio nakon ručka u 14 sati.

 

U nadi da će ovakvi susreti postati praksa na otoku Rabu i da će zaživjeti među sadašnjim krizmanicima, ali i onim generacijama koje tek dolaze, vlč. Malović je već najavio i sljedeći susret u župi Sv. Petra apostola u Supetarskoj Dragi.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime