Home Baština koja obvezuje Draženove moto-reportaže Hrvatskom | Kosinjski most

Draženove moto-reportaže Hrvatskom | Kosinjski most

0
Draženove moto-reportaže Hrvatskom | Kosinjski most

Foto: Tekst i fotografije: Dražen Kasprek

 

Jedna od atrakcija ovog kraja je i prekrasni kosinjski kameni most preko rijeke Like koji je izgrađen početkom 20. stoljeća po uzoru na staru hrvatsku mostogradnju tehnikom uklinjenja kamena. Most je jedinstven i po otvorima u lukovima koji imaju funkciju rasterećenja vodnog vala, a 2009. godine uvršten je u zaštićene građevinske posebnosti Europe.

Rab danas oglas

Ličke zavojite ceste i priroda od koje zastaje dah jednostavno vas nekom čudnom magijom privlače k sebi.

 

Jedna od ličkih dionica kojom radom vozim je ona od Karlobaga preko Gospića, Perušića, Otočca pa se spustim na Senj.

 

Ovaj puta krenuo sam s Raba i već tradicionalno stao na kavu u najbolji lički pub – Highlander’s pub. Nakon kave krećem dalje prema Perušiću, ali ovaj put ne idem odmah prema Otočcu, nego skrećem prema Kosinju.

 

Čim skrenete sigurno ćete se zaustaviti i uživati u tom raju na Zemlji! Priroda je stvarno nevjerojatna, netaknuta, prekrasna… U proljeće sve zazeleni, a sada u ranu jesen vesele šarene boje cijeli kraj obojaju još jednom prije zimskog sivila. A kada padne snijeg onda će ta snježna bjelina ovome kraju dati poseban bajkovit izgled. Kosinjska dolina je stvarno raj na zemlji koji treba vidjeti.

 

Međutim, ono što je veliki problem ovoga kraja su poplave i ogromne količine vode koje se slijevaju u dolinu, a potom i potapaju Kosinj i okolna mjesta. Nekada su zime bile oštrije i hladnije sa više snijega pa se taj snijeg postupno otapao, a sada usred klimatskih promjena kada više nema tako oštrih zima, prva južina otopi snijeg na vrhovima planina i sva ta sila pojuri u dolinu i potopi ju.

 

 

Još od 60-ih godina prošlog stoljeća postoji plan o akumulacijskom jezeru u sklopu HE, koje bi trebalo dodatno iskoristiti potencijale u proizvodnji električne energije, ali i spasiti veći dio Kosinjske doline od budućih poplava. No cijena toga je potapanje Gornjeg i Donjeg Kosinja i iseljavanje stanovništva. Kažu da će nakon izgradnje jezera samo vrh crkve u Kosinju viriti iz vode.

 

Između dva svjetska rata na ovome prostoru živjelo je oko 12.000 ljudi, a sada oko 150! Iako stanovnicima Kosinja ovo neće zvučati baš lijepo, ali ako je to cijena da se spasi ostatak doline, u redu. Puno veći je problem što ne postoji nikakva strategija razvoja te doline, što ne postoji plan razvoja poljoprivrede i stočarstva u ovoj „maloj Švicarskoj“.

 

Potapanjem Kosinja potpuno će nestati i neke kulturne i povijesne znamenitosti. Recimo, jeste li znali da je u Kosinju tiskana prva knjiga u ovome dijelu Europe?

 

 

Jedna od atrakcija ovog kraja je i prekrasni kosinjski kameni most preko rijeke Like koji je izgrađen početkom 20. stoljeća po uzoru na staru hrvatsku mostogradnju tehnikom uklinjenja kamena. Most je jedinstven i po otvorima u lukovima koji imaju funkciju rasterećenja vodnog vala pri udaru na most. 2009. godine Kosinjski most uvršten je u zaštićene građevinske posebnosti Europe.

 

Kosinj i njegova bogata povijest zaslužili su posebnu reportažu i dobiti će je, a za sada vas samo pozivam da prvom prilikom se provozate do Kosinja i vidite ovaj prekrasni most i ovu nevjerojatnu prirodu, jer tko zna, možda će već iduće godine ovdje biti neko novo jezero, a most i sve ostalo nestat će u njegovim dubinama… Zato požurite dok ga možete vidjeti!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime