Home Vijesti Dan georaznolikosti na Rabu obilježen Međunarodnim simpozijem “Geopark and Sciences”

Dan georaznolikosti na Rabu obilježen Međunarodnim simpozijem “Geopark and Sciences”

0
Dan georaznolikosti na Rabu obilježen Međunarodnim simpozijem “Geopark and Sciences”

Foto: Foto: Hrvoje Hodak & Geopark otok Rab

 

Na otvaranju Simpozija, sve sudionike okupljene u dvorani Kina Rab srdačno su pozdravili; u ime Grada Raba, pročelnik Upravnog odjela Ureda Grada, investicija i razvoja Denis Deželjin, potom u ime suorganizatora Pučkog otvorenog učilišta Rab Barbara Marelić, te dr. sc. Ljerka Marjanac u ime glavnog organizatora udruge ProGEO-Hrvatska.

Rab danas oglas

 

Bila je to ujedno mi prigoda da se dodatno promovira datum 6. listopada kao Međunarodni dan georaznolikosti proglašen od strane UNESCO-a na 41. Općoj konferenciji 2021. godine. Upravo tim povodom u prostoru Infocentra Geopark Rab otvorena je i izložba na kojoj su predstavljeni novopronađeni fosili velikih životinja (praslona i paleoamasije) na otoku Rabu i u njegovom akvatoriju, a sudionicima simpozija prikazan je i kratki film koji progovara o važnosti raznolikosti geoloških resursa koja utječe na ljudsko blagostanje od ranih godina ljudske evolucije, kao i o ključnoj ulozi georaznolikosti u ekonomskom i društvenom razvoju modernog čovječanstva.  

 

Na domjenku upriličenom prigodom otvaranja Simpozija, nezaobilaznu rapsku tortu u obliku fosila i kreativno osmišljene koktele s temom geoparka: tektonik, loparski kamen i lava, pripremili su i poslužili su učenici ugostiteljskog usmjerenja Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab.

 

U sklopu Simpozija održan je niz predavanja s prikazom rezultata novijih znanstvenih istraživanja na Rabu, ali i u zemljama sudionika skupa. Na Simpoziju su sudjelovali sudionici iz 9 država, ali i učenici Osnovne i Srednje škole s Raba, s prezentacijama svojih projekata i postignutih rezultata. Izlaganja su obuhvatila niz tema iz ekologije mora, biologije, geografije, geologije, speleologije, arheologije, geo-edukacije i zaštite geološke baštine. Uz sudionike koji su prispjeli na Rab, prezentacije su pratili i zainteresirani Rabljani, a s promotivnim materijalima i videom predstavili su se i hrvatski geoparkovi Papuk i Viški arhipelag.

 

Učenici 2. g i 3. g razreda SŠ M. de Dominisa Rab s mentoricom Lanom Jurković uz svoju maketu krednog i eocenskog dna s uzorcima fosila i modelima morskih životinja

 

Uz predavanja održana su i dva obilaska terena na Rabu, jedan po dijelu arheostaze Epario u Loparu, a drugi po Gornjoj Supetarskoj Dragi gdje je prikazana georaznolikost na površini od samo jednog kvadratnog kilometra. Nakon Simpozija održana je i trodnevna ekskurzija na područje Paklenice, Novigradskog i Karinskog mora.

– „Glavni cilj Simpozija bio je upoznati sudionike s dobrim primjerima upravljanja geoparkovima i zaštite geobaštine. Na žalost tijekom terenskog obilaska na pješčanoj plaži Sahara u Loparu su se iživljavala dva motorista na terenskim motociklima, što je na tom području zabranjeno. To je jedan od žalosnih primjera s kojima se gotovo svakodnevno susrećemo, jer se zalažemo za zaštitu osjetljivih okoliša koji su i staništa rijetkih i ugroženih vrsta a da se istovremeno pojedinci natječu u vandalizaciji prirode. Do kada će to lokalna zajednica trpjeti? Ti motoristi nisu ‘pali s neba’, pa čine kažnjivo djelo za koje je propisana kazna u iznosu od 5.000 kn, što je i naznačeno na tabli sa zabranom. Ali tko mari za zabrane kad ih nitko ne poštuje i nitko ne provodi zakon? Očito treba čim prije uvesti rendžere s ovlastima kažnjavanja prekršitelja, jer bi ubrzo mogli ostati bez prekrasnih motiva koji krase naše turističke brošure“, kazao nam jedan od autora projekta Geopark otok Rab, prof. dr. Tihomir Marjanac.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime