Home Vijesti Ivica Pahljina za humanu aktivnost više od sto darivanja krvi primio odlikovanje iz ruku predsjednika Milanovića

Ivica Pahljina za humanu aktivnost više od sto darivanja krvi primio odlikovanje iz ruku predsjednika Milanovića

0
Ivica Pahljina za humanu aktivnost više od sto darivanja krvi primio odlikovanje iz ruku predsjednika Milanovića

Foto: Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske

 

– „Hrvatska je država i društvo koja je slaba u volonterstvu općenito. U besplatnom, nenaplatnom i dobrovoljnom pomaganju drugima smo slabiji od zapadnih država. A opet u nečemu što je najveća razina volonterstva, u dobrovoljnom davanju krvi, svjetska smo klasa“, rekao je predsjednik Milanović u svom govoru na svečanosti uručivanja odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta za muškarce, odnosno sedamdeset pet puta za žene drugoj skupini dobrovoljnih darivatelja krvi u 2020. godini.

Rab danas oglas

 

– „Ovo je četvrti puta u kratkom vremenu da imam čast odlikovati ljude koji su sve samo ne obični. Ovo što radite je izvrsnost, iznimnost i posebnost. Želim da se to čuje, da se zapamti. Vama čestitam i zahvaljujem i nadam se da će na vaše mjesto doći oni mlađi“, rekao je između ostalog predsjednik Milanović poručivši kako se nada da će dobrovoljni darivatelji krvi služiti kao primjer i za druge vrste volonterstva.

 

Odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske primilo je 64 dobrovoljnih darivatelja krvi od 178 odlikovanih u 2020. godini, i to: Boris Acinger, Goran Bedalov, Ivica Bekavac, Velimir Benković, Zvonko Bingula, Zdravko Blažević, Valter Blažić, Željko Bosnar, Nenad Černjul, Ivo Delonga, Nediljko Domandžić, Marinko Dubravica, Dragutin Dumbović, Nevenka Furjan, Josip God, Stjepan Gorički, Josip Grgić, Nikola Horvat, Ivica Jelinčić, Marijan Jurak, Valerija Jurak, Emilija Kaloper Cesar, Robert Klarić, Siniša Kolarić, Milan Koletić, Nikola Korovljević, Igor Kosmić, Dražen Kovač, Srđan Krasojević, Mladen Krčelić, Ivica Krsnik, Paško Kužić, Damir Lenardić, Siniša Lešić, Mladen Madjerić, Silvije Marković, Slavko Marković, Ivan Marlović, Stjepan Mikac, Darko Mikan, Dražen Mikulić, Dražen Mikuš, Slobodan Mormil, Krunoslav Novosel, Marko Orlić, Ivica Pahljina, Željko Popović, Velimir Posavec, Stjepan Povsud, Robert Presečki, Tomislav Radivoj, Jakov Sorić, Tomislav Šalić, Željko Šimek, Božo Šivo, Zlatko Šmuljić, Dražen Špoljarić, Dragutin Štimac, Stjepan Tandarić, Ivica Trubić, Žarko Vučinić, Vesko Vužar, Branko Zvonarić i Damir Žlender. Ostali dobrovoljni darivatelji krvi odlikovani u 2020. godini odlikovanja su primili na svečanoj dodjeli u Uredu predsjednika prošli tjedan.

 

U ime odlikovanih obratila se dobrovoljna davateljica krvi Valerija Jurak.

– „U ime svih nas koji dolazimo iz raznih dijelova Hrvatske i simboliziramo njezinu solidarnost i plemenitost, zahvaljujemo vam. Vjerujem da je svatko od nas danas prisutnih ponosan na činjenicu da je svojom krvlju pomogao sačuvati i produljiti nečiji život. Nas darivanje krvi ispunjava i veseli i smatramo ga našim načinom života“, rekla je Valerija Jurak. Podsjetivši da mnoge zemlje nisu uvijek u mogućnosti osigurati dovoljnu količinu krvi svojim građanima, gđa Jurak potvrdila je da je Republika Hrvatska jedna je od rijetkih zemalja koja se time može ponositi. „Iza takvih postignuća stoji ustrajnost i solidarnost njezinih državljana, dobra suradnja i organiziranog društvenog Crvenog križa i transfuzijskih službi. Krv je neophodna i nezamjenjiva, ona ljudima održava i omogućuje živote. Darivanjem krvi veličamo i poštujemo život, njegujemo dobre ljudske odnose i dajemo sigurnost našim građanima“, zaključila je.

 

Na svečanosti u Uredu predsjednika Republike bili su izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu prim. dr. sc. Irena Jukić, voditeljice Odjela za dobrovoljno davalaštvo krvi Božica Bortek i Šani Samardžić.

 

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta Predsjednika Bartol Šimunić, savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime