Home Vijesti Održano predavanje o utjecaju društvenih mreža i interneta na djecu i mlade i na temelje dosadašnjeg zajedništva

Održano predavanje o utjecaju društvenih mreža i interneta na djecu i mlade i na temelje dosadašnjeg zajedništva

0
Održano predavanje o utjecaju društvenih mreža i interneta na djecu i mlade i na temelje dosadašnjeg zajedništva

Foto: Foto: Sanjin Badurina Piloto

 

Voditelj predavanja vlč. Saša Malović, upravitelj i župnik župe Supetarska Draga, u uvodnom dijelu susreta najavio je temu predavanja „Kako voditi djecu i mlade kroz izazove društvenih mreža i interneta“ i predstavio predavača večeri dr. sc. Igora Kanižaja, izvanrednog profesora na Studiju novinarstva Fakulteta političkih znanosti. Dr. Kanižaj je naglasio da će se izlaganje temeljiti najviše na vlastitim iskustvima, iskustvima roditeljstva, ali još puno važnije i kroz iskustva održanih raznih radionica i predavanja Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu. U vrlo poticajnom i plodnom predavanju dr. Kanižaj je predstavio podatke mnogih istraživanja čiji je cilj bio ustvrditi razinu utjecaja digitalnih medija na svakodnevni život djece i mladih.

Rab danas oglas

 

Na samom početku, služeći se vizualnom prezentacijom, uveo je prisutne u temu kroz priču o medijima u ne tako davnim vremenima, usporedivši ih sa sadašnjim vremenom koje je potpuno drugačije, a koje je uvelike promijenilo naše navike i očekivanja. Ipak, važno je ne zaboraviti kako je nekoć bilo i progovarati o periodu prije, da bi lakše shvatili ono što se događa sada. Istaknuo je također da veliki upliv medija u živote odraslih i obitelji snažno mijenja temelje dosadašnjeg zajedništva i na nov način oblikuje naše odnose.

 

Produbljujući temu dr. Kanižaj govori kako povećanje konzumacije medija ne prati i odgovarajuće obrazovanje u medijima što je sve veći problem i koje je potrebno razvijati i aktivno podsticati. Djeca i mladi koji su svakodnevni korisnici raznih novih oblika komunikacije, na žalost nemaju izgrađenu svijest o utjecaju medija ili kritičko vrednovanje medija u društvu pa često dolazi do problema tako što postaju žrtve medijskog svijeta, uz neznanje, nemar ili nesmotrenost vlastitih roditelja ili skrbnika.

 

Zatim je dr. Kanižaj upozorio na rizike i opasnosti s kojima se djeca najčešće susreću i kako ih prepoznati, pa navodi ovisnosti o crtanim filmovima, tv serijama, video igrama i sl., a ovisnosti se mogu prepoznati po lošim ocjenama, nervozi, uznemirenosti, slabijem odnosu s vršnjacima, zanemarivanju hobija, izbjegavanju redovnih obaveza…. Pri tome je roditeljska uloga nezamjenjiva i ne može se zamijeniti nikakvim javnim programom.

 

 

Da bi spriječili ovisnost, predavač savjetuje da se prepoznaju okolnosti, uz praćenje te posredovanje i komunikaciju, ali i suradnju sa „saveznicima“, ne poricanje problema i obavezno informiranje. Isto tako da bi roditelji potaknuli razgovor treba stvoriti priliku, biti strpljiv, ne bojati se tišine i šutnje, ne odustatajati i svakako tražiti pomoć. No nije samo problem u duljini vremena koje djeca, posebno adolescenti, provode prateći medije ili igrajući se na internetu, nego su još opasnija i ozbiljnija pitanja o očuvanju privatnosti i sigurnosti djece. Osobiti su problemi u neograničenim i dostupnim neprimjerenim, te eksplicitnim sadržajima na internetu i elektroničko nasilje, odnosno Cyberbulling.

 

U daljnjem izlaganju ukazao je na još jedan način prevencije; koje sve aplikacije roditelji mogu koristiti za nadzor i kontrolu, uz definiranje pravila i dogovor s djecom koliko se dnevno mogu koristiti medijski sadržaji i određene aplikacije na računalu ili mobitelu. Pravila moraju biti jasna i s ciljem da se izgrađuje zajedništvo i obitelj. Važno je ponuditi alternativu e bi li se tako smanjio negativan utjecaj medija na život…

– „Stav prema medijima formira se od najranijih dana malim koracima koji će donijeti velike rezultate, moramo biti autentični, moramo biti primjer, educirajmo se i učimo, nitko ne zna dovoljno… Izazovi su preveliki, čuvajte svoju i dječju privatnost…“ – rekao je između ostalog na samom kraju dr. Kanižaj.

 

Nakon predavanja otvorena je zanimljiva diskusija tijekom koje je predavač kroz odgovore na postavljena pitanja iz publike osvjetlio još neke aspekte problema s područja komunikacije s djecom i mladima, mentalnog zdravlja, aktualnih medijskih manipulacija, utjecaja i posljedica pandemije.

U kratkom osobnom svjedočanstvu, govoreći o vjeri, dr. Kanižaj je rekao kako znanost i vjera nisu nespojive, ponekad znanstveno i racionalno ne dobiješ odgovor, ali kad izgubiš svaku nadu, kroz vjeru se dogodi upravo suprotno… Sve je komplementarno i ne isključuje jedno drugo, znanost gubi kad se odvaja od vjere ili ide prema takvom pristupu. Isto tako dr. Kanižaj smatra da bi bez aktivnosti crkve i vjerskih zajednica, društvo bilo puno siromašnije, a bez molitve ne može se rasti u svjetlu vjere. Svjedoči da je kao student kroz brojne aktivnosti u crkvi i susrete puno naučio o različitosti i prihvaćanju drugih, a kao vjernik svakodnevno se inspirira i nadahnjuje molitvom u crkvi, u obitelji, Božjom riječju, molitvom krunice.

 

Vlč. Saša Malović zahvalio se predavaču dr. Kanižaju na lijepim riječima, uvidu i odgovorima na važna pitanja vezana uz medije. Zahvalio je i svima koji su svojim sudjelovanjem posvjedočili čežnju za promjenom i znanjem, ali i za onim vječnim i temeljnim vrijednostima.

 

Večer je obogaćena i animirana duhovnim pjesmama u izvedbi Nade Pereza Profaca i glazbenom pratnjom na gitari Mihaela Katalinića.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime