Home Vijesti Ženska klapa Užanca – Svi lipi gušti i sve loparske užance

Ženska klapa Užanca – Svi lipi gušti i sve loparske užance

0
Ženska klapa Užanca – Svi lipi gušti i sve loparske užance

Foto: Ženska klapa Užanca s voditeljem Miljenkom Vidasom Kerijem i mladim loparskim pjesnikom Zoranom Jakucom (Foto: H.H.)

 

Sve su to redom zaposlene žene i majke koje uz sve svoje obaveze nađu vremena za sebe, za svoj gušt, za pjesmu – o ljubavi, o moru, o životu na otoku.

Rab danas oglas

Ženska klapa „Užanca“ djeluje kao registrirana udruga od 2015. godine, a okupljanje članica počelo je u studenom 2014. godine s ciljem njegovanja i promicanja klape i klapske pjesme kao autohtonog izraza hrvatske glazbe, odnosno kulture u Hrvatskoj i inozemstvu. Probe se kontinuirano održavaju dva puta tjedno izuzev ljetne stanke, a voditelj koji klapu predano i strpljivo uči klapskom pjevanju je maestro Miljenko Vidas Kery.

 

Užanca iza sebe ima nastupe na prigodnim božićnim i korizmenim koncertima u Loparu i Rabu, nastupe na smotri klapa „Posle kampanela“ u Loparu i na smotri klapa „Rapske vedute“, zatim na smotri klapa u Novom Vinodolskom, festivalu „Žene za žene“ u Ivanić Gradu, a posebno ističu sudjelovanje na debitantskoj večeri Festivala dalmatinskih klapa Omiš u Bolu na Braču.

 

Ponosne na izvođenje novih skladbi o Loparu

Polako, ali sigurno članice koje su amaterke u poznavanju notnog zapisa, napreduju u klapskom pjevanju, a izuzetno su ponosne na izvođenje skladbe „Lopar misto moje“ kojoj je autor stihova i glazbe upravo njihov voditelj, kao i na nedavno premijerno izvedenu skladbu „Sled va melu“ za koju je na stihove mladog loparskog pjesnika Zorana Jakuca notni zapis također priredio Miljenko Vidas Kery.

 

Sve su to redom zaposlene žene i majke koje uz sve svoje obaveze nađu vremena za sebe, za svoj gušt, za pjesmu – o ljubavi, o moru, o životu na otoku. Kada pjesmu jednostavno voliš, kažu, onda nije problem odvojiti vrijeme. Pjesma liječi dušu, dira u srce, kako onoga koji sluša tako i onoga koji pjeva i kroz pjesmu prenosi pregršt emocija i pjesničkih slika.

 

Kod publike su najprihvaćenije rugalice koje na šaljiv način prikazuju svakodnevne životne situacije, a mi ovu kratku loparsku klapsku priču zaključujemo stihovima kako bismo barem malo dočarali ljepotu pjesme: „Kad se sunce nad Velebit pruži pa osvitli i more i poje, svakon zrakon ti si meni dražji, oj Lopare, milo misto moje“

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime