logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Nedjelja, 13 Studeni 2022 05:58

Na Sorinju održana velika vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite na otoku Rabu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Na Sorinju održana velika vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite na otoku Rabu Foto: Hrvoje Hodak

Zajednička vježba okupila je sve operativne snage sustava civilne zaštite na otoku Rabu, a održana je na pristupnoj cesti prema pretovarnoj stanici Sorinj, stotinjak metara prije ulaza. Riječ je o vježbi spašavanja unesrećenih u lančanoj prometnoj nesreći, u kojoj su sudjelovali predstavnici SCZ Grada Raba, PP Rab, Zavoda za hitnu medicinu PGŽ - Ispostava Rab, Područne vatrogasne zajednice otoka Raba (DVD Rab i DVD Lopar), GD Crvenog križa Rab, te Komunalnog društva Dundovo d.o.o. čiji su djelatnici pripremili scenu. Treba spomenuti i to da su vježbi prisustvovali i predstavnici Društva Crvenog križa PGŽ na čelu s ravnateljicom gospođom Vesnom Čavar.

 

Vježbom su temeljito provjerene sposobnosti zajedničkog djelovanja operativnih snaga sustava civilne zaštite kod prometne nesreće s više mrtvih i ozlijeđenih osoba u kojoj je sudjelovao veći broj vozila. Utvrđen je i protokol zajedničkog djelovanja, način komunikacije i rukovođenja intervencijom, a vježba je imala i specifične ciljeve postavljene pred svaku od sastavnica civilne zaštite u vidu provjere osposobljenosti, spremnosti, opreme koju posjeduju i komunikacije prilikom izvršenja zadaća koje se pred njih stavljaju.

 

Scenarijem vježbe bila je zadana situacija u kojoj je prilikom kretanja dva vozila cestom u suprotnim pravcima došlo do frontalnog sudara pri čemu su oba vozila izletjela s prometnice i završila na boku odnosno krovu. U vozilima se nalazio nepoznati broj stradalih osoba s nepoznatom težinom ozljeda. Slučajni prolaznici priskočili su u pomoć unesrećenima i tom prilikom, a nepažnjom vozača trećeg vozila, došlo je do naleta na pješaka. Prilikom intenzivnog kočenja četvrtog vozila zbog neprilagođene brzine i nedovoljnog razmaka dolašlo je do udara i podlijetanja pod treće vozilo. U trećem i četvrtom vozilu također se nalazio nepoznati broj osoba s nepoznatim tipom ozljeda, a lakše ozlijeđeni putnik iz jednog od vozila, u stanju šoka, pobjegao je s mjesta nesreće i tom se prilikom izgubio u obližnjoj šumi.

 

Premda tek slijedi analiza vježbe po svim segmentima s preporukama za moguća poboljšanja, prema riječima načelnika Stožera civilne zaštite Grada Raba Denisa Deželjina, koji je pohvalio sve sudionike, vježba je izvedena vrlo uspješno, a dojam promatrača sa strane bio je impresivan pa se čini kako otok Rab ima siguran sustav civilne zaštite čije sastavnice itekako dobro zajednički djeluju.

 

Iako ima prostora za poboljšanje, zadovoljan je bio i zapovjednik PVZ otoka Raba Milivoj Ličina jer su vatrogasne snage DVD-a Rab i DVD-a Lopar, koje su radile u čak pet timova, pokazale dobru koordinaciju u izvršavanju postavljenih zadaća međusobno i među službama. Oprema kojom su raspolagali tijekom subotnje vježbe, kazao nam je Ličina, bila je dostatna. Vatrogasci su stabilizirali vozila, protupožarno osigurali cijelo područje intervencije, oslobodili priklještene osobe, pretražili teren u čemu je sudjelovao i potraži pas, pripremili prostor za slijetanje helikoptera, pomogli u zbrinjavanju ljudi, stavili na raspolaganje vozila za transport ozlijeđenih, te su na kraju pomogli i u stavljanju prometnice u funkciju, čišćenjem od vozila i dijelova vozila.

 

U adekvatnom medicinskom zbrinjavanju iskazao se tim Zavoda za hitnu medicinu PGŽ - Ispostave Rab, a velik doprinos uspjehu vježbe dali su i predstavnici GDCK Rab, zajedno sa svojom mladeži.

 

Vježba koja je počela u subotu 12. studenog točno u 10 sati, unatoč snažnoj buri koja je puhala čitavo vrijeme, uspješno je okončana oko 11:30h, a nama ne preostaje drugo nego čestitati svim sudionicima na uspješnoj provedbi ove zahtjevne vježbe.

Pročitano 972 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1