Home Vijesti Na Sorinju održana velika vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite na otoku Rabu

Na Sorinju održana velika vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite na otoku Rabu

0
Na Sorinju održana velika vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite na otoku Rabu

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Vježbom su temeljito provjerene sposobnosti zajedničkog djelovanja operativnih snaga sustava civilne zaštite kod prometne nesreće s više mrtvih i ozlijeđenih osoba u kojoj je sudjelovao veći broj vozila. Utvrđen je i protokol zajedničkog djelovanja, način komunikacije i rukovođenja intervencijom, a vježba je imala i specifične ciljeve postavljene pred svaku od sastavnica civilne zaštite u vidu provjere osposobljenosti, spremnosti, opreme koju posjeduju i komunikacije prilikom izvršenja zadaća koje se pred njih stavljaju.

Rab danas oglas

 

Scenarijem vježbe bila je zadana situacija u kojoj je prilikom kretanja dva vozila cestom u suprotnim pravcima došlo do frontalnog sudara pri čemu su oba vozila izletjela s prometnice i završila na boku odnosno krovu. U vozilima se nalazio nepoznati broj stradalih osoba s nepoznatom težinom ozljeda. Slučajni prolaznici priskočili su u pomoć unesrećenima i tom prilikom, a nepažnjom vozača trećeg vozila, došlo je do naleta na pješaka. Prilikom intenzivnog kočenja četvrtog vozila zbog neprilagođene brzine i nedovoljnog razmaka dolašlo je do udara i podlijetanja pod treće vozilo. U trećem i četvrtom vozilu također se nalazio nepoznati broj osoba s nepoznatim tipom ozljeda, a lakše ozlijeđeni putnik iz jednog od vozila, u stanju šoka, pobjegao je s mjesta nesreće i tom se prilikom izgubio u obližnjoj šumi.

 

Premda tek slijedi analiza vježbe po svim segmentima s preporukama za moguća poboljšanja, prema riječima načelnika Stožera civilne zaštite Grada Raba Denisa Deželjina, koji je pohvalio sve sudionike, vježba je izvedena vrlo uspješno, a dojam promatrača sa strane bio je impresivan pa se čini kako otok Rab ima siguran sustav civilne zaštite čije sastavnice itekako dobro zajednički djeluju.

 

Iako ima prostora za poboljšanje, zadovoljan je bio i zapovjednik PVZ otoka Raba Milivoj Ličina jer su vatrogasne snage DVD-a Rab i DVD-a Lopar, koje su radile u čak pet timova, pokazale dobru koordinaciju u izvršavanju postavljenih zadaća međusobno i među službama. Oprema kojom su raspolagali tijekom subotnje vježbe, kazao nam je Ličina, bila je dostatna. Vatrogasci su stabilizirali vozila, protupožarno osigurali cijelo područje intervencije, oslobodili priklještene osobe, pretražili teren u čemu je sudjelovao i potraži pas, pripremili prostor za slijetanje helikoptera, pomogli u zbrinjavanju ljudi, stavili na raspolaganje vozila za transport ozlijeđenih, te su na kraju pomogli i u stavljanju prometnice u funkciju, čišćenjem od vozila i dijelova vozila.

 

U adekvatnom medicinskom zbrinjavanju iskazao se tim Zavoda za hitnu medicinu PGŽ – Ispostave Rab, a velik doprinos uspjehu vježbe dali su i predstavnici GDCK Rab, zajedno sa svojom mladeži.

 

Vježba koja je počela u subotu 12. studenog točno u 10 sati, unatoč snažnoj buri koja je puhala čitavo vrijeme, uspješno je okončana oko 11:30h, a nama ne preostaje drugo nego čestitati svim sudionicima na uspješnoj provedbi ove zahtjevne vježbe.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime