Home Vijesti Svečano otvorenje ribarske luke Rab i završna konferencija projekta “Rekonstrukcija gata Pumpurela”

Svečano otvorenje ribarske luke Rab i završna konferencija projekta “Rekonstrukcija gata Pumpurela”

0
Svečano otvorenje ribarske luke Rab i završna konferencija projekta “Rekonstrukcija gata Pumpurela”

Foto: Foto: H. Hodak, PGŽ i D. Ćopić

 

Glavni cilj projekta rekonstrukcije ribarske luke Pumpurela bilo je cjelovito uređenje ribarske infrastrukture i unaprjeđenje ribarske djelatnosti. Rekonstruirana ribarska luka Pumpurela namijenjena je potrebama lokalnih ribara. Gat duljine 140 metara i širine 9,5 metara opremljen je LED rasvjetom i ormarićima za opskrbu plovila strujom i vodom, s mogućnošću priveza za dvadesetak ribarskih brodova. Ribarima je osigurana i manipulativna površina, spremnici za otpad, parkirališni prostor, punionica za električna vozila kao i električno vozilo nabavljeno u sklopu projekta.

Rab danas oglas

 

Projekt je financiran iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, Mjera I.23./I.24. Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze ribe i zakloništa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 19,9 milijuna kuna, od čega je 19,2 milijuna kuna osiguralo Ministarstva poljoprivrede iz EU fondova, a 700 tisuća kuna Primorsko-goranska županija i Županijska lučka uprava Rab.

 

Ravnatelj Lučke uprave Rab Nenad Debelić uputio je zahvalu svima koji su sudjelovali na ovom projektu istaknuvši zadovoljstvo što je projekt uspješno priveden kraju te najavio nova ulaganja u razvoj rapske luke.

– „Otok Rab dobio je kvalitetnu i vrijednu infrastrukturu, ali ono što je najvažnije, ovim smo zahvatom našim ribarima omogućili novi prostor za obavljanje svoje djelatnosti čime smo stavili naglasak na važnosti ribarstva na otoku. Sve naše aktivnosti i dalje ćemo usmjeravat na razvoj infrastrukture, ne samo radi ribara, nego radi potreba cijelog stanovništva“, naglasio je Debelić.

 

Zadovoljstvo ulaganjem u otočno gospodarstvo i razvoj županijskih luka izrazio je župan Zlatko Komadina:

– „Imamo 22 jedince lokalne samouprave uz more i na moru te preko 1000 kilometara pomorskog dobra odnosno do sada 500 – 600 kilometara utvrđenih granica. Na vrijeme smo donijeli prostorne planove, formirali sustav Županijskih lučkih uprava, njih osam, koje su pravovremeno pripremile projekte i spremni smo dočekali ove velike iznose financiranja, europska sredstva iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezija Ministarstva mora, tako i sredstva Ministarstva poljoprivrede za ribarske luke. Posljednjih nekoliko godina pokrenut je veliki investicijski ciklus u čitav niz lučkih projekata. Ovdje na Rabu se nastavlja priča oko uređenja Luke Rab i izgradnje još jednog lukobrana, radi se i u Loparu na dvije luke. Žao mi je da se u nekim situacijama ne prepoznaje ta važnost ulaganja u infrastrukturu, jer luka je nešto što je vječno i doprinosi kvaliteti života, kako gospodarstva tako i nautike, turizma, domicilnog stanovništva, mijenja vizure gradova i obalnih mjesta“, istaknuo je župan Komadina.

 

 

– „Ribarstvo je strateška grana i vrlo je važno ne samo gospodarski nego i zbog činjenice da zadržava ljude na otocima. Jako mi je drago da je ovaj projekt realiziran na otoku i čestitam svima koji su sudjelovali i uspješno realizirali vrijedan projekt važan za Rab“, rekao je ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede Ante Mišura.

 

Projekt je pohvalio i zahvalio svim sudionicima i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić koji je posebno pozdravio ribare koji će ovu luku koristiti radi sigurnijeg veza i kvalitetnijeg obavljanja djelatnosti za koju su se opredijelili.

– „Upravo ovakav dan ispunjen pljuskovima i jakim jugom, pokazuje koliko je onima koji od mora žive, važno imati sigurnost luke. Mi smo sretni što smo dio te velike renesanse na otocima koja je samo kroz ovaj projekt prema Rabu usmjerila 19,9 milijuna kuna. Dobro je da se takvi projekti događaju, da svi dajemo svoj doprinos njihovoj što efikasnijoj provedbi, jer upravo su oni garancija ostanka i opstanka nas otočana“, poručio je Grgurić.

 

Svečani štih konferencije dali su članovi Folklornog društva Rapski tanac te Rapski samostreličari i mladi rapski pjevač Dino Guščić izvrsnim voklanim izvedbama himni.

 

 

ŽLU Rab nastavlja s realizacijom još nekoliko značajnih projekata. Nakon turističke sezone započeli su radovi na Rekonstrukciji i sanaciji obale u luci Rab. Projekt je financiran europskim sredstvima iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija, vrijednost projekta je 38 milijuna kuna. Početkom godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelilo je ŽLU Rab 5 milijuna kuna za rekonstrukciju i dogradnju luke San Marino te za drugu fazu sanacije i rekonstrukcije luke Melak.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime