Home Vijesti Temeljem provedenih mjerenja kvalitete TZ grada Raba dodijelit će certifikate izvrsnosti početkom 2023. godine

Temeljem provedenih mjerenja kvalitete TZ grada Raba dodijelit će certifikate izvrsnosti početkom 2023. godine

0
Temeljem provedenih mjerenja kvalitete TZ grada Raba dodijelit će certifikate izvrsnosti početkom 2023. godine

Foto: RabDanas

 

Svjesni da stanovnici moraju biti zadovoljni načinom života u turističkoj destinaciji, Turistička zajednica grada Raba i Grad Rab vode brigu pri svakom donošenju odluke. U 2022. godini prema prijedlogu Turističke zajednica Grada Raba mjerilo se zadovoljstvo gostiju boravkom u Rabu na više od 200 lokacija. Upravo na osnovi dobivenih rezultata koje je provela tvrtka Feel IQM, u sklopu projekta IQM Destination RAB, Turistička zajednica grada Raba odlučila je uz dosadašnje prijavljene dionike pozvati više od 80 izvrsnih dionika u turizmu u Klub izvrsnosti Raba. Riječ je turističkim djelatnicima koji su svojom kvalitetom usluge i turističkog proizvoda pokazali da znaju i žele biti lideri rabskog turizma.

Rab danas oglas

 

Uz niz edukacija koje su Rabljani imali priliku saslušati uživo, a kasnije i pregledom na Youtube kanalu IQM Destination, željelo se obraditi razne aktualne teme koje su bile interesantne, gostovali su brojni sigovornici, među kojima su bili i direktori predstavništva HTZ u inozemstvu, i njihovi su savjeti bili itekako važni u trenucima neizvjesnosti u proljeće kako bi se turistički djelatnici mogli pripremiti na sve nove situacije koje dolaze. Jednako je bilo važno, a to i nadalje vrijedi, marketinškim alatima aktivno se promovirati, te uz vlastitu promociju promovirati destinaciju.

 

 

Osnaživanjem umrežavanja i promocije elemenata privlačnosti Raba prezentiraju se dionici koji imaju min. kvalitetu 80/100: smještajni kapaciteti (hoteli, kampovi, hosteli, privatni smještaj i sl.), suvenirnice, ugostiteljski objekti s lokalnom kuhinjom, ponuda lokalnih proizvođača, atrakcije i događanja koja preporučuje Turistička zajednica. Izuzetno su velike mogućnosti kreiranja ideja što raditi i obići u Gradu Rabu. 

 

Uspjeh promocije uvelike ovisi o angažiranosti svih dionika projekta koji će gostima preporučiti ponudu dobrodošlice u Rab na poveznici OVDJE.  Osmišljavaju se i ideje što raditi u Rabu, prvenstveno u terminima predsezone i posezone, kao na primjer na poveznici OVDJE.

 

Mjerenjem kvalitete Turistička zajednica grada Raba ima alat kojim može upravljati i donositi određene odluke, postavljati ciljeve koje želi postići, usmjerava edukacije po određenim temama. Upravo na osnovi rezultata dodijelit će se certifikati izvrsnosti početkom 2023. godine. Ukupna kvaliteta destinacije u 2022. godini iznosila je 89/100, mjerenje je izvršeno na uzorku od 29.178 recenzija. Ukupno zadovoljstvo gostiju atrakcijama iznosi 93/100, plažama 91/100 na temelju 958 recenzija, u hotelima iznosi 89/100 na temelju 11.123 recenzija, u kampovima 86/100 s 2673 recenzije. Ukupno zadovoljstvo gostiju privatnim smještajem u Rabu iznosi 94/100 na temelju prikupljenih 732 recenzija, zadovoljstvo gostiju ugostiteljskim objektima iznosi 88/100 na temelju 12821 recenzija, te mjerenjem 38 ugostiteljskih objekata u gradu Rabu.

 

Na osnovi analiza ove godine primjećuje se da će najveći izazov u 2023. godini biti uspostava odličnog omjer cijene i kvalitete. U Reputation Managementu, odnosno upravljanjem reputacijom dionika u turizmu Raba, mjeri se i analizira nekoliko segmenata: ključne riječi u komentarima gostiju, ukupno zadovoljstvo gosta, razlozi pada/rasta zadovoljstva, postotak odgovora na komentare (trenutni rezultat iznosi 7%, cilj je ostvariti min. 60%). Cilj je također i povećanje broja komentara i recenzija (svaka recenzija je novi marketing za objekt i Rab u cijelosti) uz ujednačavanje kvalitete u svim segmentima destinacije, postizanje kvalitete min. 90/100 kod svakog dionika, kao i to da gosti ne osjete razliku u kvaliteti tijekom svojeg boravaka.

 

Rapski turizam odlučno ide dalje s konkretnim mjerama da ukupno zadovoljstvo gostiju bude što izraženije, da se povećaju prihodi u turizmu, te da stanovnici Grada Raba budu što zadovoljniji načinom kako se unaprjeđuje razvoj Raba i ukupno rapski turizam.

– Jedna od zadaća turističkih zajednica je i praćenje destinacije, kvalitete njenih dionika te ponude koju nudi u destinaciji. Iako to nije uvijek zavidan posao jer svaka destinacija ima svojih prednosti i mana, Turistička zajedncia grada Raba radi redovite kontrole i daje povratne informacije javnosti. ukupnu kvalitetu destinacije je zadovoljavajući, ali svakako moramo biti još bolji. S obzirom da nam se bliži i kraj ove turističke godine, pozivam još jednom sve iznajmljivače, hotelijere te ostale ugostiteljske djelatnike, da svoja vrata otvore za adventsko razdoblje, s obzirom da očekujemo mnogo upita za boravkom u Rabu, te im u isto vrijeme čestitam na prije navedenom rezultatu. Bez svakog turističkog djelatnika, ne bi bilo ni rapskog turizma koji traje već 133 godine, poručila je direktorica TZG Rab, Ivana Matušan

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime