Home Vijesti U Rabu predstavljena knjiga “Biljke koje kazuju vrijeme” autora Marka Vučetića

U Rabu predstavljena knjiga “Biljke koje kazuju vrijeme” autora Marka Vučetića

0
U Rabu predstavljena knjiga “Biljke koje kazuju vrijeme” autora Marka Vučetića

Foto: Foto: Goran Novotny

 

U predstavljanju ovog po mnogočemu posebnog izdanja pored autora sudjelovli su dr. sc. Višnja Vučetić, prof. dr. sc. Željko Španjol i akademski kipar Mladen Šćerbe, a u glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Eufemija.

Rab danas oglas

 

Ovu knjigu, kazala je dr. sc. Višnja Vučetić, nije napisao botaničar, ekolog, šumar ili agronom, već meteorolog koji je, spustivši na zemlju svoj pogled s plavetnog neba prošaranog svilenkastim oblacima cirusima ili onim grudastim kumulusima ili zastrašujućim kumulonimbusima, kreirao jedinstvenu, unikatnu pa čak i začaranu priča o biljkama. Osebujnost knjige “Biljke koje kazuju vrijeme” daje isprepletenost antičkih mitova, pučkih vjerovanja sa znanstvenom spoznajom o vremenu i biljkama.

 

Knjiga obuhvaća osam poglavlja i sve je popraćeno bogatim fotografijama, njih 260, na 203 stranice. Započinje najnježnijim godišnjim dobom – proljećem i buđenjem vegetacije i proljetnicama. Zatim se nadovezuju poglavlja o važnosti sijanja Sunca, toplini i vodi na Zemlji i reakciji biljaka na njih (suncokret, smilje, zlatna i plava kiša itd.). Slijede biljke koje se povijaju vjetru (trstika, šumarica itd.). Vrhunac knjige su munje i gromovi i biljke kojima se ljudi pokušavaju zaštiti od te strašne nepogode (čuvarkuća, čempres itd.). Kako prognozirati vrijeme je pretposljednje poglavlje. Vremenokaz je nadmašila sve svoje srodnike u predviđanju vremena pa se zasluženo nalazi na naslovnici. U posljednjem poglavlju opisane su ružmarin, planika i nešpola koje ne mare za godišnje doba.

 

Umjetničku dušu knjizi utjelovio je rapski umjetnik Mladen Šćerbe, akademski kipar i fotograf koji je dizajnirao, grafički pripremio i obradio fotografije. Autor knjige se potrudio da snimi biljke u raznim godišnjim dobima, a kada neku biljku nije uspio uhvatiti u određenom trenutku u pomoć su mu priskočili Joško Vučetić, dipl. ing. el. i Mladen Šćerbe, akad. kip. Stoga knjiga obiluje fotografijama poznatih i manje poznatih biljaka pa će sigurno i vizualno privući radoznale čitatelje. Svojim kritičkim okom recenzenti prof. dr. sc. Vladimir Hršak, prof. dr. sc. Željko Španjol i dr. sc. Višnja Vučetić doprinijeli su u stručnom dijelu.

 

Riječ je pitko napisanom štivu o vremenu i biljkama, koje će vas potaknuti da promatrate biljke drugim očima nego do sada, posebice biljke pred izumiranjem i zaštićene biljke, a možda vas i potakne na uzgajanje nekih biljaka u vašim vrtovima i cvjetnjacima, na balkonima, terasama i krovovima u gradovima kako biste doprinijeli smanjenju toplinskih otoka u urbanim sredinama. U svakom slučaju želimo vam ugodno čitanje.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime