Home Vijesti Upoznajte Davida Hrabrića – novog ravnatelja Centra za kulturu Lopar

Upoznajte Davida Hrabrića – novog ravnatelja Centra za kulturu Lopar

0
Upoznajte Davida Hrabrića – novog ravnatelja Centra za kulturu Lopar

Foto: RabDanas

 

Svakako moram istaknuti da imam stvarno najbolje mišljenje o radu bivše ravnateljice Tonke Kavran, te da je letvica postavljena vrlo visoko! Organizacija i realizacija dosadašnjih događanja i manifestacija bila je na zavidnoj razini, kao i vođenje samog Centra… Sve aktivnosti bile su odlično osmišljene, ali bih svakako istaknuo projekt Rab Archaeological Traces kojem je gđa. Kavran idejna začetnica i voditeljica.

Rab danas oglas

Nedavnim je otvaranjem sportske dvorane u Loparu, opseg posla CZK značajno porastao, posebno u sportskom dijelu budući da prazna dvorana nije od koristi nikome. Upravo u tom dijelu, iskustvom obiluje novi ravnatelj Centra za kulturu Lopar, David Hrabrić, diplomirani kineziolog koji je nedavno započeo s radom. Nakon otvaranja dvorane, dočekao ga je izazov što svrsishodnijeg korištenja iste, a o planovima za rad upitali smo ga u intervjuu koji donosimo u nastavku.

 

Za početak, možete li se predstaviti onom dijelu otočana koji vas još ne zna?

– Zovem se David Hrabrić, imam 28 godina, rođen sam u Rijeci, a živio u Baški do odlaska na studij. Otac sam dvoje prekrasne djece, uskoro nam stiže i treće. Osnovnu školu završio sam u Baški, a nakon toga opću gimnaziju u Krku. Integrirani preddiplomski i diplomski studij kineziologije upisao sam i završio na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Cijeli život bavim se jedrenjem, a tijekom školovanja sam bio i kategorizirani vrhunski sportaš. Nakon završetka fakulteta ostao sam živjeti u Zagrebu gdje sam radio kao trener jedrenja i kondicijski trener u Yacht Clubu Zagreb te stručni suradnik na Kineziološkom fakultetu na svim predmetima vezanima za jedrenje.

Jedan od najvećih razloga za preseljenje na more bio je način života u Zagrebu, na koji se ni ja ni supruga, Rabljanka, nikako nismo naviknuli. Cijelu godinu smo živjeli i radili samo kako bismo mogli doći na godišnji na more, dok nam nije palo napamet da se preselimo i time si omogućimo ugodniji život koji pruža ovaj predivan otok. Budući da su nam obitelj i prijatelji na Rabu, odnosno Krku, te da jako volimo sve aktivnosti na otvorenom za koje je Rab idealan, odluka je brzo pala i doselili smo se na Rab. Onaj tko nije probao život u Zagrebu vjerojatno ne može shvatiti ovaj potez, ali siguran sam da je bio najpametniji mogući potez i da će nam život biti puno ljepši. More je more!

 

  David kao trener jedrenja i kondicijski trener u Yacht Clubu Zagreb

 

Smatram da se na području Lopara, ali i cijelog otoka Raba premalo koriste idealni uvjeti za provedbu sportova na moru i u moru. Ovaj predivan kraj posjeduje i zavidnu kulturnu baštinu koju je potrebno njegovati odnosno prenositi je s koljena na koljeno. Kroz određene aktivnosti pokušati ću povezati aktivnosti na moru te upoznavanje najmlađih s tradicijom ovog kraja. Također osjetno će se povećati broj natjecanja, od trčanja krosa za one najmlađe, preko malog nogometa, picigina i odbojke na pijesku za one starije do boćanja i briškule i trešete za najstarije.

Što smatrate najboljom ostavštinom u CZK koji preuzimate?

– Svakako moram istaknuti da imam stvarno najbolje mišljenje o radu bivše ravnateljice Tonke Kavran, te da je letvica postavljena vrlo visoko! Organizacija i realizacija dosadašnjih događanja i manifestacija bila je na zavidnoj razini, kao i vođenje samog Centra. Mjesto ravnatelja Centra za kulturu Lopar iziskuje polivalentnu osobu koja mora sve organizirati i realizirati sama. Za ovo radno mjesto potrebna je ogromna količina energije te smatram da će baš zbog toga moje kvalitete vrlo brzo doći do izražaja. Moram reći da će mi zasigurno na ovako kvalitetnim temeljima kulture biti mnogo lakše graditi budućnost jer je ipak moje područje, odnosno moja profesija do sada bila više vezana uz sport. Sve aktivnosti bile su odlično osmišljene, ali bih svakako istaknuo projekt Rab Archaeological Traces kojem je gđica Kavran idejna začetnica i voditeljica. Smatram da je taj projekt u svim pogledima odrađen na vrhunskoj razini i nadam se da će se na istoj i održati.

Velika većina ostalih aktivnosti je izgubila svoj kontinuitet zbog nesretne pandemije Covida-19, za koju se sada čini kao da se kraj napokon nazire te se nadamo da će u 2023. godini biti moguće provođenje većine aktivnosti iz razdoblja prije pandemije.

 

 

 

Sportske dvorane ovakvih karakteristika ne bi se posramio niti jedan veći grad u Hrvatskoj! Smatram da posjeduje sve što je potrebno da bude centar svih sportskih, glazbenih, kulturno-umjetničkih i mnogih drugih događanja u zatvorenom. Moram reći da će mi biti gušt organizirati i provoditi aktivnosti unutar jednog takvog objekta…

U kojem smjeru želite nastaviti voditi CZK Lopar?

– Odmah na početku moram istaknuti da će glavni cilj moga rada u CZK-u biti popunjavanje slobodnog vremena domaćeg stanovništva različitim aktivnostima izvan turističke sezone, što smatram da je i glavna zadaća ovog Centra. U postupku je proširenje djelatnosti Centra na područje sporta, što će svakako omogućiti organizaciju vrlo širokog spektra različitih aktivnosti, gdje će svatko pronaći nešto po svom guštu. Potrebno je pružiti ljudima mogućnost bavljenja različitim sportskim aktivnostima kako bi se pozitivno utjecalo na njihovo tjelesno, ali i mentalno zdravlje. Važnost svih oblika kretanja kod djece je vrlo visoka, a u današnjem društvu je nedostatak aktivnosti jedan od glavnih problema, baš zato je potrebno animirati djecu i izvući ih iz virtualnog svijeta.

 

Kako točno to mislite ostvariti?

– Pružanjem kvalitetnih aktivnosti iz područja kulture i sporta. Organizacijom sportsko-rekreativnih aktivnosti, radionica, tečajeva, predstava, sportskih natjecanja i drugih aktivnosti pružit će se različite mogućnosti za ispunjenje slobodnog vremena.

Kako se dvorana za sad nije koristila i imam zapravo privilegiju početi skoro pa od nule sa sportskim događanjima, predamnom su brojne mogućnosti. Budući da sam cijeli život u jedrenju i cijeli život mi se vrti oko mora svakako je jedan od važnijih ciljeva povezivanje djece i mladih s morem i aktivnostima vezanim za more. Smatram da se na području Lopara, ali i cijelog otoka Raba premalo koriste idealni uvjeti za provedbu sportova na moru i u moru. Ovaj predivan kraj posjeduje i zavidnu kulturnu baštinu koju je potrebno njegovati odnosno prenositi je s koljena na koljeno. Kroz određene aktivnosti pokušati ću povezati aktivnosti na moru te upoznavanje najmlađih s tradicijom ovog kraja. Također osjetno će se povećati broj natjecanja, od trčanja krosa za one najmlađe, preko malog nogometa, picigina i odbojke na pijesku za one starije do boćanja i briškule i trešete za najstarije. Planira se nastavak kvalitetne suradnje s Općinom Lopar, Turističkom zajednicom Općine Lopar, Dječjim vrtićem Pahuljica – PO Lopar, Područnom školom Lopar, KUD-om San Marino te drugim lokalnim udrugama bez kojih provedba aktivnosti ne bi bila moguća. Ovim putem pozivam sve one koji imaju bilo kakav prijedlog za poboljšanje društvenog života da mi se slobodno obrate, otvoren sam za suradnju!

 

 

 

Planira se nastavak kvalitetne suradnje s Općinom Lopar, Turističkom zajednicom Općine Lopar, Dječjim vrtićem Pahuljica – PO Lopar, Područnom školom Lopar, KUD-om San Marino te drugim lokalnim udrugama bez kojih provedba aktivnosti ne bi bila moguća. Ovim putem pozivam sve one koji imaju bilo kakav prijedlog za poboljšanje društvenog života da mi se slobodno obrate, otvoren sam za suradnju!

Budući da e nova sportska dvorana nedavno otvorena, koji su Vaši planovi s njom? Kako je, prema Vašem mišljenju, najbolje iskoristiti za dobrobit mještana?

– Sportske dvorane ovakvih karakteristika ne bi se posramio niti jedan veći grad u Hrvatskoj! Smatram da posjeduje sve što je potrebno da bude centar svih sportskih, glazbenih, kulturno-umjetničkih i mnogih drugih događanja u zatvorenom. Moram reći da će mi biti gušt organizirati i provoditi aktivnosti unutar jednog takvog objekta… Kontinuirano će se provoditi sportske aktivnosti odnosno treninzi univerzalne škole sporta i plesa, a nadamo se i drugih aktivnosti za djecu. Ovisno o interesu svakako je u planu pokrenuti i rekreaciju za odrasle, na čemu se intenzivno radi te se nadam da ćemo vas uskoro moći pozvati na prve aktivnosti. Svakako valja naglasiti da glavni fokus mora biti zdravlje ljudi te će se iz tog razloga sve aktivnosti koje se mogu provoditi na otvorenom, preseliti van dvorane čim nam vremenski uvjeti to dozvole. Osim aktivnosti u organizaciji Centra, termini u dvorani će biti dostupni za najam vanjskim korisnicima, odnosno sportskim klubovima, udrugama i privatnim korisnicima koje i ovim putem pozivam na suradnju. Osim dvorane dobiva se i predivan prostor Dvoranskog trga koji će svakako postati centar svih društvenih zbivanja na otvorenom, a već je zasjao u punom sjaju za početak Adventa.

Smatram da će se uključenjem dvorane u svakodnevni život mještana kvaliteta društvenog života na području Lopara osjetno popraviti.

 

Što je s „nesportskim“ događanjima u dvorani?

– Iako bi se za potrebe zdravlja sportom na određeni način trebali baviti svi, ne možemo očekivati da će se aposlutno svi za to i odlučiti. Naravno, to ne znači da za njih neće biti ponude u novootvorenoj dvorani u Loparu. Osim već spomenutih sportskih aktivnosti, u dvorani planiramo i brojna kulturna događanja. Već smo započeli s aktivnostima u sklopu adventa, a 8.12.2022. planirana je i dječja predstava „Vilenjačke priče“. Osim dječjih predstava, u fazi organizacije su i predstave za širu publiku. Uz to, u današnje vrijeme nezaobilazna tema je robotika, a to je i područje u kojem smatram da možemo ponuditi kako kvalitetnu organizaciju vanjskim posjetiteljima, tako i odlične radionice našoj djeci koje im mogu otvoriti brojne prilike u budućnosti. A za budućnost su nam jednako važni i jezici tako da su u planu i tečajevi stranih jezika koji su jednako bitni i za turizmu okrenut dio mještana kao i ostalima. Nisam siguran pripada li prijenos utakmice u sportske ili „nesportske“ događaje, ali već smo imali nekoliko zajedničkih gledanja nogometnih utakmica Hrvatske reprezentacije, a pozivam vas i na nadolazeće!

 

Ove godine organizirane su i određene manifestacije u rujnu; kako bi se kulturnim i sportskim manifestacijama moglo potaknuti turiste na dolazak u svibnju/rujnu?

– Odmah na početku moram istaknuti da zadnjih nekoliko godina nisu realan pokazatelj trajanja turističke sezone, jer smo se našli u situaciji da je zavladala pandemija i putovanja su bila ograničena. Izlaskom iz iste vratiti će se realna slika, a samim time će se produljiti i turistička sezona. Mogu reći da je Lopar svakako vrlo atraktivna outdoor destinacija, s velikim brojem aktivnosti na otvorenom koje se održavaju u pred i post sezoni. Postoji cijeli niz outdoor evenata i vrhunskih sportskih natjecanja koje privlače veliki broj gostiju. Turistička sezona i manifestacije vezane za turizam organizira i provodi TZO Lopar, uz podršku CZK-a, dok je van turističke sezone obrnuto tako da bi oni trebali dati konkretniji odgovor na ovo pitanje. Osim tih aktivnosti sezona se može produljiti i organizacijom raznih priprema i kampova za sportske kolektive, pogotovo sada kad je sportska dvorana u funkciji.

 

Za kraj, želimo novom ravnatelju puno sreće u radu te uspješnu organizaciju svega onoga što je u planu za mještane. Nadam se da će uz sve aktivnosti biti lakše prekratiti zimu!

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime