Home Vijesti Nenad Šimičić – pomorski kapetan i neumorni misionar sporta na Otoku sreće

Nenad Šimičić – pomorski kapetan i neumorni misionar sporta na Otoku sreće

0
Nenad Šimičić – pomorski kapetan i neumorni misionar sporta na Otoku sreće

Foto: Izvor: Zeleno i Plavo | portal Rab Danas | Foto: Zadnji metri prvog istrcanog maratona u Trstu 2002. godine

 

Plivač, triatlonac, kapetan, neumorni sportski entuzijast i omiljeni organizator sportskih manifestacija, svojem je Rabu ali i šire, već do sada pružio izuzetno mnogo, a ni planova za budućnost mu ne manjka.

Rab danas oglas

Premda je rodom iz rapske obitelji, profesija pokojnog oca Stipa ipak je odredila da najranija dionica njegovog životnog putovanja krene iz Rijeke za koju je obiteljski vezan od šezdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do današnjih dana.

– „Djetinjstvo i školovanje proveli smo u gradu na Rječini, ali svi slobodni vikendi, državni praznici, zimski i ljetni školski dopusti bili su usmjereni prema Rabu. A tamo na otoku škola je bila u drugom planu, zamijenili su je more, barke, Kanat, okupljanje na barbatskom igralištu, ispijanje vode na Ošitu, vaterpolo utakmice kod Popove rive (aneli su bili sinjali stativa) i još puno bezbrižnih trenutaka ispunjenih druženjem u kojima se često zaboravljalo pogledati na sat. Kasnije tijekom školovanja u Bakru i Rijeci srce je još više vuklo na Rab, prijevozna sredstva nisu se birala, a jedino je važno bilo stići na otok“, kazao nam je Šimičić.

 

Ipak sportska inicijacija dogodila se u Rijeci na bazenu na Školjiću.

– “Neno, bi volil plivat? – upitao me pok. otac davne 1970. godine. Odgovorio sam kratko: Da!. I tako je počelo, u Plivačkom klubu Primorje u Rijeci. S osam godina, zajedno s radnicima u 5:30h svakoga jutra, autobusom s Turnića spuštao bi se prema Školjiću. ‘Di ćeš ti mali?’ – bilo je pitanje koje se moglo razabrati na licima putnika u tijesnom busu. Nezaboravni trener i pedagog pok. Ivo Rendić okupljao nas je na bazenu. Trening je trajao do 7, a zatim sam ‘lebdeći’ odlazio u školu. Doista, nakon treninga kao da baš ništa nije imalo težinu.“

 

Na žalost ljetne je treninge, zbog očevih radnih obaveza, morao propustiti i nastaviti s njima u divljini Golog otoka. Pozive na Prvenstvo bivše države dobio je od trenera, naravno, uz prethodnu provjeru rezultata. I tako se desetogodišnji Neno s Golog otoka uputio na Državno prvenstvo gdje je u Ljubljani 1972. osvojio broncu na 50 i 100m prsno. I tu je, zapravo, započela njegova fascinacija natjecateljskim sportom koja ga nosi i danas i koju nastoji podijeliti sa svima oko sebe.

 

Nakon završene Srednje škole i Pomorskog fakulteta krenuo je navigat, a Rab ga je tada počeo još snažnije privlačiti, jer: „Što si duže odvojen od otoka“, kazao nam je Neno, „to više za njim čezneš i više ga voliš“. Danas je Neno obiteljski vezan za Rijeku, tamo su njegova supruga Mirna i dvije sada već odrasle kćerke Nana i Mia, ali posao, život i sport ipak naginju prema Rabu pa ponekad, priznao nam je, zna i izmisliti razlog da „klizne“ na otok, a i njegove cure već odavno shvaćaju gdje ga srce vuče pa ga puštaju „neka čini po svome“, jer znaju da će „kad se štufa doć doma“.

 

 

Za trening se uvijek nađe vremena

Po osnivanju Triatlon kluba Rab u prosincu 2011. godine, čiji je ujedno i predsjednik, nastavlja težište svojeg sportskog volonterstva fokusirati na rad s mladima. Okupivši oko sebe ekipu mlađih sportskih entuzijasta i trenera, prvenstveno supružnike Dorijana i Ivu Kurelić, stvorio je zdravu bazu za realizaciju kvalitetnih triatlonskih treninga i aktivno sudjelovanje kluba u Hrvatskoj treking ligi i Alpe Adria triatlon kupu.

Njegovoj pomalo fanatičnoj samodisciplini u bavljenju sportom, posebno trčanjem i plivanjem, svjedočili su i kolege na trajektima “Rapske plovidbe” u kojoj se, nakon 15 godina provedenih ploveći svjetskim morima, zaposlio u veljači 2003. godine. Naime, kako doznajemo od članova posade rapskih trajekata, Neno bi znao u ljetnoj jutarnjoj šihti doći na Mišnjak sat vremena prije početka radnog vremena, otplivati svoju trening rutu i zatim normalno krenuti s poslom, a isto je znao činiti i na kraju radnog dana. U trenucima kada bi mnogi drugi spadali s nogu od umora, on bi skočio u more i otplivao svoju dionicu pun svježine i elana.

 

Svoj prvi natjecateljski duatlon odradio je na Grobniku vozeći u biciklističkoj dionici svoju polovnu specijalku Shock Blaze, koja je još i danas u voznom stanju, a poznat je i po tome što svoje zimske trkačke treninge, zbog osjetljivih dišnih puteva, odrađuje s ‘piturskom’ maskicom na licu.

 

Paralelno sa zaposlenjem u Rapskoj plovidbi svoj „zarazni“ sportski entuzijazam, prenio je i na djelovanje unutar riječkog Triatlon kluba Rival, čije je vodstvo, u odličnoj atmosferi, u kratkom vremenu uspjelo pridobiti velik broj djece i mladih za bavljenje tada još poprilično nepoznatim sportom.

 

 

Neno je jednostavno osoba koja svojom energijom i predanošću inspirira ljude oko sebe. Uvijek je spreman za akciju u bilo koje doba dana i pravi je izvor ideja za organizaciju sportskih i ostalih događanja, nema tog problema za koji on neće pronaći uspješno rješenje. 

Po osnivanju Triatlon kluba Rab u prosincu 2011. godine, čiji je ujedno i predsjednik, nastavlja težište svojeg sportskog volonterstva fokusirati na rad s mladima. Okupivši oko sebe ekipu mlađih sportskih entuzijasta i trenera, prvenstveno supružnike Dorijana i Ivu Kurelić, stvorio je zdravu bazu za realizaciju kvalitetnih triatlonskih treninga i aktivno sudjelovanje kluba u Hrvatskoj treking ligi i Alpe Adria triatlon kupu. Uz to TK Rab ljeti održava i školu plivanja s Plivačkom ligom, jesen je rezervirana za Kros duatlon ligu koja se održava u zelenom okruženju poluotoka Frkanj, a već 14 godina zaredom početkom lipnja triatlonci se okupljaju na uvijek izvrsno posjećenom “Rapskom triatlonu”. Naime ova po mnogima najljepša triatlonska utrka uvrštena na kalendar hrvatskog prvenstva, na Rabu okupi više od 200 natjecatelja koji, zahvaljujući izvrsnoj organizaciji, doista mogu uživati u sportskom natjecanju na besprijekorno pripremljenim triatlonskim stazama otoka.

 

Upravo uz Nenovo organizacijsko pregnuće vezane su i brojne anegdote. Naime, pripremanje (označavanje) staze bilo da se radi o triatlonu, duatlonu na Frkanju ili novogodišnjoj trkačkoj utrci, Neno uvijek voli odraditi do najsitnijih detalja. No on na trasu stiže koji sat-dva prije drugih, najčešće oko 5 ujutro, tako da u trenutku kad se ostali okupe i kada ga upitaju što još treba odraditi, Neno u pravilu odgovori: „Ma ja sam se bio malo razgibat pa sam redom sve označio…“

– „Neno je jednostavno osoba koja svojom energijom i predanošću inspirira ljude oko sebe. Uvijek je spreman za akciju u bilo koje doba dana i pravi je izvor ideja za organizaciju sportskih i ostalih događanja, nema tog problema za koji on neće pronaći uspješno rješenje. Također je pravi društvenjak i uvijek spreman na druženje i feštu nakon uspješno odrađenog posla. Poznat po uzrečici: „Ćemo na pićence?“ i „Ulalaaa!“. Nenametljiv je, ali gdje god da se pojavi svojom energijom podiže atmosferu“, kazali su nam treneri Iva i Dorijan Kurelić, prisjetivši se kako je jednom tako nakon „Rocka na kulici“ u gradu Rabu, nakon nastupa domaćeg sastava „Ala da“ pojavio s vrećicom burgera i okrijepio cijeli bend.

 

Njegova „Dacia“ jedan je mali svijet za sebe, spremna za sve avanture. Tu je uvijek oprema za trening, naravno za sva tri sporta, bicikl je najčešće na stražnjem sicu, zatim je tu i alat, pa prva pomoć koja obavezno sadržava limun, ali i poneka bočica za dezinfekciju grla. Uglavnom što god da nekome zatreba Neno najvjerojatnije ima.

 

 Kapetan Nenad Šimičić u akciji – Trstenik

 

Suradnje među klubovima i udrugama

Ove je godine pokrenuta i inicijativa za izgradnju sportskog bazena na Rabu koji je potreban svima – djeci, mladima, sportašima za pripreme, odraslima, turistima, natjecateljima. Velika je to želja svih u klubu, a posebno Nena koji vjeruje da će do realizacije ove ideje doći, ali će za to trebati imati malo strpljenja.

Triatlon klub Rab potaknuo je kroz organizacije sportskih događanja i pojačanu suradnju među lokalnim klubovima i udrugama, pa su tako dugo godina surađivali s Udrugom za djecu i mlade Kocka čiji su članovi volontirali na Rapskom triatlonu, zatim s Kajak klubom Rab na osiguranju plivačkog segmenta Rapskog triatlona. Posljednjih godina intenzivirana je suradnja s Biciklističkim klubom Mag koji je suorganizator rapske Kros duatlon lige i s kojim Triatlon klub Rab već ima uhodano međusobno volontersko pomaganje u organizaciji utrka, a s obzirom da su u radu i organizaciji Biciklističkog kluba triatlonci prisutni od samog osnutka nastojali su osigurati i zajednički klupski prostor no u tome još nisu uspjeli.

 

Rab Sport Fest 2023

Ipak u kolovozu ove godine predstavnici triju udruga, Triatlon kluba Rab, Biciklističkog kluba Mag i Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, postigli su dogovor oko zajedničkog projekta – Rab Sport Fest 2023., koji bi se sastojao od 9 sportskih manifestacija terminski raspoređenih od travnja do prosinca 2023. godine. Riječ je o već tradicionalnoj humanitarnoj Biciklijadi “Pinokio”, Regati tradicijskih barki na vesla i jedra, Adria Bike utrci, 15. Rapskom triatlonu, Plivačkoj ligi i školi plivanja, Regati krstaša, Kros duatlon ligi, Novogodišnjoj utrci i pivskoj utrci te Novogodišnjoj biciklijadi.

– „Moram posebno podcrtati“, kazao nam je Neno, „zajedničku pozitivnu vibraciju svih sportskih duša na otoku, počevši od djece, mladih, roditelja, do trenera, svih članova udruga kao i veliku zaslugu Grada Raba, TZ grada Raba, rapskih firmi, Ministarstva turizma i sporta, što će ovaj projekt krenuti uzlaznom putanjom i čvrsto vjerujemo u njegovu budućnost.“

 

Ove je godine pokrenuta i inicijativa za izgradnju sportskog bazena na Rabu koji je potreban svima – djeci, mladima, sportašima za pripreme, odraslima, turistima, natjecateljima. Velika je to želja svih u klubu, a posebno Nena koji vjeruje da će do realizacije ove ideje doći, ali će za to trebati imati malo strpljenja.

 

 

Aktivan i kao predsjednik Udruge pomorskih kapetana

Nakon iznenadne smrti kolege kapetana Branka Pahljine, većina kolega u Udruzi pomorskih kapetana otoka Raba predložila je Nenada Šimičića za novog predsjednika udruge. Ne mogavši odbiti njihov prijedlog, uhvatio se tada i treće predsjednička funkcija pored one u Triatlon klubu Rab i Triatlon savezu PGŽ-a. Uz tradicionalno obilježavanje tragedije kod otočića Trstenika, lepantske bitke i blagdana sv. Nikole, ova je kapetanska udruga pokrenula i inicijativu oko postavljanja spomenika pomorcu i popravka rive na Trsteniku, a otoku Rabu vratila je regatu tradicijskih barki na vesla i jedra povodom Dana grada Raba, kao i regatu krstaša povodom obilježavanja obljetnice lepantske bitke.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime