Home Vijesti Nezavisna lista pučana Rab nositelja Marka Sandalića zadovoljna predloženim Proračunom Grada Raba

Nezavisna lista pučana Rab nositelja Marka Sandalića zadovoljna predloženim Proračunom Grada Raba

0
Nezavisna lista pučana Rab nositelja Marka Sandalića zadovoljna predloženim Proračunom Grada Raba

Foto: RabDanas

 

Zadovoljan realizacijom skoro 90% dogovorenih projekata, s posebnim naglaskom na sanaciju gradskih zidina koja je u dobrom dijelu odrađena, a nastavlja se i u idućoj godini, Sandalić je kazao kako je postignut dogovor s izvršnom gradskom vlasti i gradonačelnikom Grgurićem, oko izglasavanja proračuna Grada Raba za 2023. godinu. Proračun je, kazao je Sandalić vezan za neke nove projekte, za određena poboljšanja u sustavu upravljanja financijama Grada, u komunikaciji, donošenju odluka, a sve s ciljem boljeg korištenja proračunskih sredstava.

Rab danas oglas

 

Grgurić je kazao kako su u ovom mandatu realizirani poprilično interesantni i važni projekti koji se tiču svih generacija na području grada Raba.

– “U predškolskom odgoju dobili smo i sufinanciranje za konačno proširenje kapaciteta vrtića za nekih 60-ak i više mjesta, zadnja faza nadogradnje škole koja je u tijeku značit će izuzetno mnogo za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje na otoku i uvođenje jednosmjenske nastave, popustima i olakšicama konačno smo probudili aktivnosti u Poslovnoj zoni Mišnjak, a nikako ne treba smetnuti s uma naše sugrađane treće životne dobi i činjenicu da u punom kapacitetu, nakon svih peripretija, radi Dom za starije. Drugi smo grad u Hrvatskoj po ulaganju u zaštitu okoliša i na tom tragu, i nakon iskustva brojnih razgovora još oko izglasavanja prvog proračuna, koje smo kao izvršna vlast vodili sa Nezavisnom listom pučana, ali i sa svima koji participiraju u ovom sazivu Gradskog vijeća, nudili smo, nudimo i nudit ćemo suradnju uvijek u interesu i na korist Raba.”

 

Sandalić se zatim dotaknuo cilja povećanja godišnjeg gradskog proračuna za nekih cca 30-ak milijuna kuna u godinama koje slijede, što je, nadovezao se Grgurić, moguće postignuti uz neke akcije, alate i planove o kojima se razgovara i koji vode prema tom cilju. Iako to neće biti lako, već u proračunu za 2024. godinu terbali bi vidjeti jedno solidno povećanje, kazao je Sandalić.

 

Pitanje zapuštenih nekretnina

Jedna proračunska stavka je Vila Danica koja neće ići u prodaju već će se krenuti s fazama renovacije. Milijun i pol kuna predviđeno je za sanaciju krova i fasade u 2023. godini, a Sandalić zastupa ideju da se tamo u nekoj idućoj fazi naprave stanovi koji će, primjerice, moći biti ponuđeni u povoljniji najam ljudima koji su voljni doći živjeti i raditi na otok Rab, a čija je profesija deficitarna i od velike važnosti za žitelje Raba. Time bi se ujedno naseljavala i sama povijesna jezgra grada koja godinama odumire. Zgrada “Vjesnika” u Supetarskoj Dragi drugi je primjer zapuštene nekretnine koja se nalazi u privatnom vlasništvu novog vlasnika, a koji je tamo zainteresiran investirati 60-ak milijuna kuna u jedan vid kamp objekta kategorije pet zvjezdica. Grad svaku takvu zdravu poduzetničku inicijativu pozdravlja, sa željom da se svi takvi slični objekti, poput primjerice odmarališta na Idili, konačno počnu uređivati i privoditi svrsi.

 

Za čišćenje i manje radove u zgradi “Štampe” koja je u vlasništvu Grada Raba predviđeno je oko 70 tisuća kuna. Ideja je da se tamo s vremenom preseli Gradska knjižnica koja bi tada bila bliža školi i dostupnija osobama s invaliditetom, a za koju bi se u nadolazećem vremenu trebala početi pripremati projektna dokumantacija. Gradu bi onda ostala Banova vila na top lokaciji koja, po mišljenju Sandalića, može kroz određeni zakup, a nikako kroz prodaju, dodatno osnažiti proračun. Slične se mogućnosti nude i s drugačijom valorizacijom Mahačeve vile, no ti će se izazovi rješavati u puno širem sastavu.

 

Otvaranje Ureda predsjedništva Gradskog vijeća

S početkom 2023. otvara se još jedan dogovoreni novitet, Ured predsjedništva Gradskog vijeća koji bi trebao asistirati svima koji se žele uključiti u komunikaciju, i koji će indirekto, kroz radioničke aktivnosti, moći sudjelovati u donošenju odluka i raspolaganju financijama Grada. Način odlučivanja i komunikacija tako bi se trebli dovesti na jednu višu razinu. U tom pravcu ide i uređenje Gradske vijećnice koje je također u proračunu za 2023. godinu, a sve s ciljem stvaranja kvalitetnih tehničkih preduvjeta za rad kako Gradskog vijeća tako i spomenutih radionica Ureda predsjedništva Gradskog vijeća.

 

Uvala sv. Eufemija koristi se kao sidrište jahtašima, jedrilicama i doista je potrebno poraditi na nekakvoj vrsti naplate nautičarima koja bi trebala zaživjeti u 2023. godini. Trebale bi se također u djelokrugu poslova komunalnog redara pojačati kontrole dozvola za korištenje strojeva i traktora u gradu, kako bi se lakše nadziralo njihovo kretanje gradom i kako bi se znalo na koji način i prema kome postupati u slučaju nastalih oštećenja. U dogovoru s Teniskim klubom Rab predviđena su određena sredstva za realizaciju projektne dokumetacije za izgradnju teniskog terena uz prethodno nalaženje konkretnog zemljišta.

 

“Tu je još puno gradskih projekata”, kazao je Grgurić, “projekata Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda. Kroz razgovor s upraviteljem Hrvatskih šuma Senj načelno je dogovoreno da se krene s uređenjem šumske ceste prema Fruškoj Lokvi. Tu je i projekt Hrvatskih cesta na dionici Snuga – Pudarica, kao i kružni tok za koji je dobivena lokacijska dozvola i sad se ide prema građevinskoj dozvoli. Uređenje luke Rab, luke Mišnjak, luke Stinica u kojoj treba riješiti i gradnju terminala kao i novog sanitarnog čvora, sve su to projekti koje Grad mora poticati, davati incijativu da se oni dovrše. Uvjeren sam da sva naša različita razmišljanja možemo usmjeriti prema zajedničkom cilju i prema suradnji na projektima za Rab”, kazao je na kraju razgovora Grgurić.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime