Home Vijesti Irska kuharica Kathy Evans i hrvatski kuhar Renato Kraljev Rabljanima predstavili svoje kulinarske vještine

Irska kuharica Kathy Evans i hrvatski kuhar Renato Kraljev Rabljanima predstavili svoje kulinarske vještine

0
Irska kuharica Kathy Evans i hrvatski kuhar Renato Kraljev Rabljanima predstavili svoje kulinarske vještine

Foto: Foto: Petar Lupić

 

Iako su vremenske prilike doista otežavale održavanje programa, nedjelja 18.12. osvanula je okupana suncem, pa je na Trgu Municipium Arba u gradu Rabu u idealnim uvjetima održan prvi Adentski gastro show, na kojem su svoje snage odmjerili irska chefica Kathy Evans i hrvatski kuhar Renato Kraljev.

Rab danas oglas

 

Kathy Evans dolazi iz Corka u Irskoj. Deste je godina vodila vrlo uspješan vlastiti The Chronicle Restaurant u Devonu na jugozapadu Engleske, a 2019. godine uputila se sa suprugom i djetetom u Hrvatsku kako bi vidjeli obitelj. S obzirom na situaciju s pandemijom, prodala je restoran u Engleskoj i od tada živi u Hrvatskoj na relaciji Crikvenica – Zagreb.

Radila je u hotelima s 5 zvjezdica u Corku. Bila je na obuci u Švicarskoj za šefove u restoranima s Michelin zvjezdicama. Nakon toga radila je u restoranu s Michelinovim zvjezdicama u Dublinu. Radila je i na otvaranju restorana iz pozicije menadžera nabave kako bi proširila svoje razumijevanje restorana.

U Hrvatskoj je više puta surađivala s turističkim zajednicama, a također je ostavrila izvrsnu suradnju s irskim veleposlanstvom gdje danas redovno sudjeluje u svim predstavljanjima irske gastronomije kao glavna šefica kuhinje.

 

 

Renato Kraljev, iz mjesta Banj s otoka Pašmana, najpoznatiji je zadarski kuhar te dobitnik mnogobrojnih nagrada od lokalnih instituacija, Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

Bio je sudionikom prve postave Reprezentacije kuhara Hrvatske i sudjelovao je u mnogobrojnim TV emisijama. Organizirao je razne kulinarske manifestacije u Zadru i Zadarskoj županiji. Kao učitelj kuharstva u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru, a svoje bogato iskustvo prenosi na mlađe generacije.


Predsjednik je udruge kuhara Zadarske županije, te predsjednik Povjerenstva za majstorske ispite pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Zadar.


Svoj rad i iskustvo posvećuje autohtonoj kuhinji i namirnicama, koje pomno bira i istražuje te ih vraća na stolove restorana i u domove. Sudjeluje u raznim humanitarnim manifestacijama, jer ga vodi životni moto: “Dobro se dobrim vraća!”

 

 

Ovi renomirani kuhari jučer su pripremali jela sa sipom – chefica Evans s krumpirom, a chef Kraljev sa slanutkom tj. čičom ili čičvardom. Na licu mjesta su bili pripremljeni QR kodovi s receptima koje se moglo skenirati te na taj način pohraniti na svoj pametni telefon za pripremu kod kuće.

 

Podijeljeno je nešto više od 600 obroka, a preostali dio pripremljenih jela doniran je Domu za starije osobe Mali Kartec, dislocirana jedinica Rab.

 

S obzirom da se radilo o natjecanju, svi koji su probali oba jela, imali su mogućnost ocijeniti ćije je jelo ukusnije. Tako su bile pripremljene kutije i glasački listići. Nažalost, nisu glasali svi koji su jela probali, ali respektabilan broj glasova se skupio, a pobjeda je bila tijesna – chefica Kathy Evans pobijedila je s 119 glasova, dok je chef Renato Kraljev osvojio 117 glasova.

 

Gastro show je vodila moderatorica Maja Belić, a sve okupljene je zabavljao riječki bend River Sharks.

 

 

Rabljanke i Rabljane te njihove goste očekuje još mnogo toga na Najljepšem otočnom adventu, ali svakako će najviše razveseliti programi koji nadolaze – za Badnje jutro uz Djeda Božićnjaka padobranca, klapu Tramuntana, podjelu prigodnih jela koje će pripremiti rapske udruge te prezentaciju koktela najboljeg barmena Hrvatske, Rabljanina Luke Faflje

 

Treba spomenuti i Silvestarsko jutro, gdje će se uz zabavu i podjelu gulaša od divljači, kojeg sprema Imperial Riviera, pripremiti za svečani doček 2023. godine uz Maju Šuput.

 

Ovo su tek neki detalji iz programa Najljepšeg otočnog adventa, a cjelokupni program možete naći na web stranicama organizatora.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime