Home Vijesti U zahvalnosti i praštanju zaključimo staru godinu!

U zahvalnosti i praštanju zaključimo staru godinu!

0
U zahvalnosti i praštanju zaključimo staru godinu!

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Jer zahvalnost jest povezana s poniznošću. A poniznost je, kazao je u jednoj svojoj propovjedi fra Ivan Šarčević, jedna od najmanipulativnijih kreposti vjernika, duhovnih osoba i svećenika. Naime, zahvalnosti ponekad nema i zato jer se dobra djela koja nam drugi čine najčešće podrazumijevaju.

Rab danas oglas

– “U svakom slučaju zahvalnost nije završetak nekog odnosa, nego novi i bolji početak; i to upravo iz primarne zahvalnosti Bogu, a ne iz stoičkog, mazohističkog ili umišljeno velikodušnoga prikazivanja sebe velikim, kako bi se “zahvaljivalo” prijateljima i neprijateljima s nakanom skupljanja “zasluga” za nebo. Zahvalnost nije nesvjesna ni naivna duhovna akcija, nego svjesna i slobodna odluka cjelinom bića da se djeluje za bolje odnose i bolju zajedničku budućnost. Zahvalnost stoga nije okrenuta jedino prema prošlosti, nego, upravo jer je vezana za vjeru i nadu, djelovanje iz budućnosti.

Iz zahvalnosti za neumorno Božje praštanje i milosrđe, na koncu ove godine i na početku nove, na početku nove budućnosti, praštajmo jedni drugima. Promijenimo našu uhodanu prirodnu praksu po kojoj je tobože čovjek bez časti ako se ne osveti, a slabić ako oprašta. Isus nas uči i pokazuje posve drukčiji put: zahvalnost i praštanje, izraz su čašćenja Boga i ljubavi prema ljudima. U zahvalnosti i praštanju zaključimo staru godinu!”

 

Sretna vam nova godina!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime