Home Vijesti Održan zbor građana Mundanija – glavna tema nedostatak građevinskog zemljišta

Održan zbor građana Mundanija – glavna tema nedostatak građevinskog zemljišta

0
Održan zbor građana Mundanija – glavna tema nedostatak građevinskog zemljišta

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Nakon uvodne riječi predsjednika mjesnog odbora Zdenka Krstaša, uz kratak osvrt na Mjesni odbor i trenutne investicije, sve prisutne pozdravio je gradonačelnik Nikola Grgurić rekavši kako je ovo mjesto izražavanja ideja, kritika pa i nezadovoljstava jer se jedino zajedničkim djelovanjem može doprinijeti razvitku grada i otoka, a interes Mundanija je interes Grada Raba.

Rab danas oglas

 

Uslijedila je rasprava koja je u većem dijelu ovog zbora građana bila okrenuta prostornom planu tj. nedostatku građevinskog zemljišta u Mundanijama. Mještani su upućivali pitanja vezana uz prostorni plan Grada Raba, tražeći odgovore na pitanja kako će mladi ostati na otoku kada u vlasništvu imaju poljoprivredno zemljište i na njemu nisu u mogućnosti graditi obiteljsku kuću, kolika je izgrađenost Mundanija naspram mjesta Barbata i Banjola, kako je moguće da nekada građevinsko zemljište postane poljoprivredno, a da se o tome ne obavijeste vlasnici te kada će se mijenjati postojeći prostorni plan prema kojemu će građani moći davati prijedloge i tražiti izmjene.

 

Odgovoreno je kako je izrada prostornog plana složen i dugotrajan proces koji mora slijediti zakonsku regulativu i mnoge propise. Na snazi je prostorni plan iz 2004. te izmjene i dopune iz 2011. godine. Ono što je važno napomenuti jest da se priprema prva javna rasprava koja bi mogla biti gotova do kraja godine, a na kojoj građani mogu davati svoje prijedloge, mišljenja i kritike.

 

Svi trenutni upućeni zahtjevi za izmjenom su odbijeni jer se prema postojećem planu ne mogu niti prihvatiti, a upravo se zato priprema javna rasprava na kojoj će to biti omogućeno. Prema studiji analize stanja u prostoru u Mundanijama postoji mogućnost proširenja građevinskog zemljišta do 20%. Naglašeno je da se prostorni plan mora raditi po zakonu i proceduri izrade plana, kako on mora biti logičan i slijediti pravila. O svim uočenim problemima prostornog plana, naglašeno je, treba reagirati na javnoj raspravi. Odgovori na pitanja vezana uz prostorni plan mogu se zatražiti kod nadležnih gradskih tijela, a sve izmjene nalaze se i na službenoj web stranici Grada Raba.

 

Na upit o stanju kanalizacijskog sustava u Mundanijama rečeno je kako je on dio jedinstvenog projekta vezanog uz čitav otok Rab, a kako je prilikom izrade došlo do problema kod izvlaštenja, neusuglašenosti s loparskim prostornim planom, ali i ostalih grešaka od kojih su neke ispravljene, dok se kod drugih radi na rješavanju.

 

Mještani su upozorili na problem potpornog zida kod mjesnog groblja koji se urušava kao i postavljanja zaštitne ograde. Iz razgovora se dalo razaznati kako je ova problematika bila tema i prošlih razgovora no radi se o velikom zahvatu koji treba dobro pripremiti i koji iziskuje velika materijalna sredstva. Osim toga, naglašeno je da se radi po principu prioriteta te se rješavaju prije svega problemi veće hitnoće.

 

Upozoreno je i na potrebu sanacije lokalnih puteva pri čemu je rečeno kako će se krenuti s asfaltiranjem ceste prema vodospremi krajem ove i početkom sljedeće godine zatim prema Žentilima, Bezima i Šćerbima. Ovdje se također radi o značajnim sredstvima gdje priprema i asfaltiranje ceste od petstotinjak metara dužine iznosi gotovo 70.000,00 eura odnosno pola milijuna kuna. Nastavno na sanaciju i asfaltiranje lokalnih cesta rečeno je kako se ukazala jedinstvena prilika za kupnju zemljišta u neposrednoj blizini škole, koje može biti od velikog značaja za mjesto i njegov budući razvoj, a o kojemu će odlučivati mještani Mundanija. Drugim riječima, gradit će se ono što je potrebno Mundanijama, da li je to sportski centar, muzej ili stanovi poticajne stanogradnje, ovisit će o potrebama i odluci mještana.

 

Na samom kraju pohvalio se trud lokalnih volontera koji su svojim akcijama značajno doprinijeli mjestu i puno toga napravili te na taj način uštedjeli i mnogo novaca. Zbor građana završio je nešto prije 21 sat.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime