Home Vijesti Na poziv Grada Raba održan radni sastanak na temu obnove Groblja koncentracijskog logora Kampor

Na poziv Grada Raba održan radni sastanak na temu obnove Groblja koncentracijskog logora Kampor

0
Na poziv Grada Raba održan radni sastanak na temu obnove Groblja koncentracijskog logora Kampor

Foto: RabDanas

 

U cilju dogovora i poduzimanja konkretnih koraka kako bi se aktivnosti na projektu obnove nastavile i u razumnom roku privele kraju, na sastanak su pozvani predstavnici svih nadležnih i kompetentnih institucija s hrvatske i slovenske strane. Riječ je o zahtjevnom projektu u koji Grad Rab kao vlasnik kompleksa, uz potporu Ministarstva kulture i medija, proteklih nekoliko godina konstantno ulaže u održavanje i uređenje, prije svega iz poštovanja prema svim nevinim žrtvama logora Kampor i njihovim obiteljima, ali i zbog njegove povijesne i umjetničke vrijednosti.

Rab danas oglas

 

Sastanku je pored gradonačelnika Nikole Grgurića i pročelnika Denisa Deželjina ispred Grada Raba te dugogodišnjeg glavnog konzervatora na državnoj razini, Rabljanina prof. Miljenka Domijana nazočila predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja gđa. Ivana Horvat, koje je od 2013. godine nadležno za obnovu spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i prema tome nadležno za međudržavni sporazum, zatim predstavnici Konzervatorskog odjela u Rijeci na čelu s pročelnicom gđom. Lillian Stošić, veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Gašper Dovžan s ministrom savjetnikom Gregorom Štajerom, zatim predstavnici Zavoda za kulturnu baštinu Slovenije na čelu s generalnim direktorom Jernejem Hudolinom te Sektora za vojna groblja pri Ministarstvu obrane na čelu s direktoricom gđom. Vlastom Vivod.

 

Nakon što je gradonačelnik svima nazočnima zaželio dobrodošlicu i zahvalio na dolasku i općenito iskazivanju volje i želje da se zajedničkim snagama ovaj projekt nastavi i privede kraju, pročelnik Denis Deželjin ukratko je prezentirao dosad poduzete korake Grada kao i trenutno stanje spomen-groblja, koje se pored potrebe za opsežnijim zahvatima obnove konstantno održava urednim i reprezentativnim za posjetitelje.

 

Grad Rab je kroz protekle tri godine na Poziv Ministarstva kulture i medija RH za predlaganje programa javnih potreba u kulturi redovito prijavljivao radove na obnovi groblja. U okviru Programa očuvanja i zaštite nepokretnih kulturnih dobara, u skladu s projektom sanacijskih radova Vojno grobišče – spomenski park Kampor koji je izradila firma AMBIENT d.o.o. iz Ljubljane 2019. godine, saniran je dio nagnutog i puknutog zida na ulazu u groblje, izrađena i ugrađena na pripadajuća mjesta 51 nova spomen pločica te izvađeno i popravljeno 214 oštećenih spomen pločica, kasnije vraćenih na odgovarajuće pozicije. Bitno je spomenuti kako je oko svih dosadašnjih aktivnosti vezanih za spomen-groblje Kampor Grad u kontaktu s Logorskim odborom Rab – Gonars, uključujući njihovu suradnju u prikupljanju točnih podataka o imenima žrtava na obnavljanim spomen pločicama. U dosadašnje radove uloženo je cca 50.000,00 eura, a na ovogodišnji Javni poziv Ministarstva Grad Rab je prijavio nastavak sanacijskih radova s naglaskom na sanaciji oštećenja na obelisku.

 

 

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci u ime Ministrice kulture i medija gđe. Nine Obuljen Koržinek dala je ruku suradnje i punu podršku u daljnjim naporima pri obnovi, i što se tiče birokratske i financijske podrške. I ove godine iz državnog proračuna osigurano je 24.000,00 eura u ovu svrhu, uz mogućnost dodatne participacije prema potrebi, te je ujedno najavljen sastanak sa samom ministricom krajem mjeseca.

 

Prof. Miljenko Domijan izrazio je zadovoljstvo zbog suradnje prije svega struke te naglasio kako je današnji sastanak već veliki iskorak za stvaranje administrativnog okvira nakon čega će se krenuti u realizaciju ovog dragocjenog projekta kojemu zajednički pristupaju dvije države. Budući da se ove godine obilježava okrugla, 80-a obljetnica oslobođenja koncentracijskog logora Kampor bit će to idealna prigoda da se najavi početak zahtjevnijeg dijela planiranih radova obnove.

 

Godina slovenskog arhitekta Edvarda Ravnikara

Zadovoljstvo zbog upućenog poziva na suradnju i gostoprimstva te svega do sada učinjenog po pitanju održavanja spomen-groblja od strane domaćina posebno je istaknuo i slovenski veleposlanik u Hrvatskoj g. Dovžan budući da je upravo broj slovenskih žrtava najveći te je i jednoj i drugoj strani cilj u što kraćem roku i na najbolji mogući način projekt privesti kraju, što će jedino zajedničkim djelovanjem, uz objedinjena financijska sredstva, biti moguće. Vlada Republike Slovenije odlučna je u namjeri da se nastavi suradnja na zajedničkoj obnovi kompleksa, uz njihovu stručnu i financijsku podršku, a napomenuo je i zanimljivu činjenicu da se ove godine obilježava godina slovenskog arhitekta Edvarda Ravnikara koji je projektirao spomen-groblje Kampor pa je stoga pored 80-e obljetnice oslobođenja logora ova godina idealna za najavu početka opsežnijih radova, pored pojedinih manjih zahvata koje će biti moguće realizirati i ranije.

 

Ono što je na ovom sastanku usuglašeno svakako je zajednički cilj i stav prema potrebi za obnovom spomen-groblja Kampor te sredstva koja su osigurana za tu namjenu. Prvi je korak međusobna razmjena postojeće dokumentacije, izrada nacrta i naposljetku raspisivanje Javnog natječaja od strane Grada Raba i početak izvođenja radova s ovlaštenim izvođačem. Podloga za daljnje korake je međudržavni sporazum putem kojega se može ostvariti suradnja s Gradom Rabom, dok nadležno Ministarstvo hrvatskih branitelja daje suglasnost za zahvate na kompleksu u Kamporu koji trebaju biti što više konzervatorsko-restauratorski odnosno što autentičniji. Predviđeno je da projekt obuhvaća građevinarske, konzervatorske te hortikulturne radove, a krenulo bi se s obnovom prioritetnih dijelova poput sanacije centralnog obeliska. Dogovoreno je da će unutar mjesec dana ekipa stručnjaka iz Slovenije, u svrhu izrade nacrta, doći na Rab zbog izmjere i zajedničkog dogovora detalja.

 

Radni sastanak prošao u je u pozitivnom tonu, međusobnom dogovaranju i određivanju koraka koje treba poduzeti pravilnim redoslijedom kako bi se projekt pokrenuo. Zaključeno je kako je ovaj tragičan događaj iz zajedničke nam povijesti na određeni način povezao naša dva naroda u smislu da nas je zajednički zadužio, u ime svih nedužnih žrtava fašističkog terora i očuvanja sjećanja na njihovu žrtvu, kao i poštovanja prema njihovim obiteljima kojima je ovo spomen-groblje mjesto na kojemu mogu posjetiti svoje pokojne. Njegovom obnovom ostat će u trajnom nasljedstvu novim generacijama kao podsjetnik na mjesto zla koje se više nikada ne smije ponoviti i na čijem primjeru nove generacije moraju učiti.

 

Kao domaćin, gradonačelnik Grgurić zahvalio je još jednom svim učesnicima na konstruktivnom sastanku te je kazao kako je počašćen što ima priliku surađivati na projektu koji je puno više od projekta rekonstrukcije i sanacije spomen-groblja. Antifašizam treba živjeti svakodnevno, mržnja prema bilo kojem obliku različitosti treba postati nepoznanica, a ovo je jedan od načina kojim se temeljne životne vrijednosti prenose na nove generacije, u cilju istrebljivanja mržnje i nehumanosti.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime