logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Srijeda, 15 Ožujak 2023 12:09

U Loparu održan zbor građana

Napisao/la Marijana Protulipac Tomičić
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

 

Po prvi puta od osnutka općine, u Loparu je u ponedjeljak, 13. ožujka 2023. godine, održan zbor građana. Zbor građana saziva se općenito radi izjašnjavanja mještana o pojedinim pitanjima od lokalnog značenja, raspravljanja o potrebama i interesima građana te davanja prijedloga za rješavanje pitanja od lokalnog značaja, a okupio je stotinjak zainteresiranih mještana.

 

Zboru su uz općinskog načelnika prisustvovali i za pitanja na raspolaganju bili njegovi najbliži suradnici iz općinske uprave, komunalnog društva, Turističke zajednice i Centra za kulturu, predsjednik općinskog vijeća s dva potpredsjednika i predsjednikom kluba vijećnika HDZ-a te ravnatelj Županijske lučke uprave Rab, Nenad Debelić.

 

Općinski načelnik Zdenko Jakuc iscrpno je podnio izvještaj o aktivnostima općinske uprave posljednje gotovo dvije godine i to od sitnijih komunalnih ulaganja pa do većih ulaganja poput izgradnje dvoranskog trga, uređenja šetnice „Vila Mira“ i velikog kapitalnog projekta – sportske dvorane. Slijedeći projektni prioritet je svakako dječji vrtić za kojeg je otkupljeno zemljište i ishođena građevinska dozvola, kao i izgradnja nerazvrstane ceste „Melak – groblje“ za koju je ishođena građevinska dozvola te preostaje završiti postupak izvlaštenja za jednu katastarsku česticu.

Osvrnuo se i na tekuće probleme mjesta – najezdu domaćih životinja, ovaca, apelirajući na okupljene da svako prema svojim obavezama i mogućnostima pridonese rješavanju problema. Elaborirao je i potrebu donošenje odluke o povećanju obračunskog boda komunalne naknade koji nije mijenjan za područje Lopara još od 2001. godine dok su okolni gradovi i općine u dvadesetogodišnjem razdoblju spomenuti obračunski bod mijenjali (podizali) i po nekoliko puta, a komunalni standard jedinice lokalne samouprave iziskuje financijsku podršku proračuna. Dotaknuo se i okupljenima pojasnio inicijativu koncesioniranja dijela Rajske plaže dajući naglasak činjenici da bi koncesioniranje najmanje atraktivnog dijela plaže moglo polučiti isključivo pozitivne rezultate za lokalnu zajednicu.

 

Okupljanje je proteklo civilizirano bez značajnog iznošenja nezadovoljstva od strane okupljenih mještana uz pozivanje općinskog načelnika da detaljnije elaborira koncesioniranje Rajske plaže te prijedlog uređenja zapuštenih putova. Od strane prisutnih iznesene su konstatacije da se i kod izgradnje Konzuma pa tako i sportske dvorane trebalo voditi računa da smo na taj način betonirali dragocjeno poljoprivredno zemljište.

 

Osim nekoliko pitanja i komentara upućenih općinskom načelniku, za govornicu je bio pozvan ravnatelj Županijske lučke uprave Rab koji se zahvalio na pozivu i uvodno u obraćanju dao kratki presjek aktivnosti lučke uprave na području Lopara. Na pitanje dovršetka izgradnje i uređenja luke Melak iznio je informaciju o potpisanom okvirnom sporazumu za izvođenje radova u trajanju od tri godine. Osim luke Melak pozvan je na obrazlaganje devastacije luke Lopar istovarom rasutog tereta na što je ravnatelj dao odgovor da je luka Lopar sukladno Pravilniku razvrstana u luke primjerene između ostalog i za iskrcaj rasutog tereta stoga oko navedenog ne treba biti zabrinutosti.

 

Zaključno je konstatirano da je organizacija zbora građana hvalevrijedna inicijativa koja će svakako ubuduće postati redovna aktivnost moguće i po konkretnim, pojedinačnim temama od značaja za lokalnu zajednicu.

Pročitano 773 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1