Home Vijesti Načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc: Ovo je veliki dan za Loparke i Loparane

Načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc: Ovo je veliki dan za Loparke i Loparane

0
Načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc: Ovo je veliki dan za Loparke i Loparane

Foto: RabDanas

 

Nastavak radova na rekonstrukciji i dogradnji luke Melak planiran je u naredne tri godine putem okvirnog sporazuma nakon provedenog postupka javne nabave, a prve aktivnosti očekuju se u prvoj polovici 2023. godine te će dinamika realizacije ovisiti o visini osiguranih sredstava. Vrijednost Okvirnog sporazuma je 3.300.000,00 eura sa PDV-om a u 2023. godini planira se izvesti radovi vrijednosti 1.200.000,00 eura sa PDV-om. Izvođač ovih radova je firma Sun Adria d.o.o. iz Rijeke koja ima dugogodišnje iskustvo i znanje na izvođenju ovakvih vrsta radova.

Rab danas oglas

 

Potpisom ugovora o izvođenju radova na sanaciji i rekonstrukciji obale u luci San Marino te pratećih sadržaja, nastavlja se ciklus kapitalnog ulaganja u razvoj luke San Marino. U protekle dvije godine značajna ulaganja provodila se u kopnenom dijelu luke na sanaciji postojeće infrastrukture te uređenju partera luke. Nastavak radova obuhvaća izgradnju pratećih sadržaja za korisnike luke, ali i šire javnosti, čime će kopneni dio luke dobiti jednu novu sliku te će uvjeti korištenja biti značajno bolji i kvalitetniji. Dovršetak svih radova se očekuje do 15. lipnja 2023. godine kako bi uvjeti bili spremni za nadolazeću turističku sezonu. Vrijednost radova na izgradnji pratećih sadržaja je 650.000,00 eura sa PDV-om,a potpisom ovog ugovora ukupna vrijednost izvedenih radova premašuje 1.800.000,00 eura u zadnje dvije godine.

 

Izvođač radova u luci San Marino je firma Vigra d.o.o. iz Supetarske Drage sa Raba, a svoje potpise na spomenute ugovore stavili su, u ime Sun Adrie d.o.o., direktor Radojko Brnčić, te u ime tvrtke Vigra d.o.o., direktor Željko Vidas.

 

S rapske strane ugovore je potpisao Nenad Debelić, ravnatelj Županijske lučke uprave Rab, koji se prije službenog potpisivanja ugovora prvi obratio okupljenima u Općinskoj vijećnici Lopara. Uz predstavnike izvođača radova i ravnatelja ŽLU Rab, svečanosti potpisivanja ovih ugovora, značajnih ne samo za Lopar nego i ukupno za cijeli otok Rab, prisustvovali su i župan PGŽ-a Zlatko Komadina, načelnik općine Lopar Zdenko Jakuc te Josip Matahlija, potpredsjednik Općinskog vijeća Lopara.

 

Obraćajući se prisutnima Nenad Debelić se najprije zahvalio županu Komadini što se odazvao pozivu i prisustvovao ovoj svečanosti kao i na dijelu pomoći Rabu sa strane Županije.

 

Debelić je između ostalog naglasio da je Županijska lučka uprava Rab krajem 2021. godine završila s I. fazom rekonstrukcije i dogradnje luke Melak u Loparu, koja obuhvaćala izgradnju primarnog zaštitnog lukobrana dužine 130 metara. Vrijednost svih do sada izvedenih radova je 2.500.000,00 eura sa PDV-om, a financiranje se osiguralo najvećim dijelom iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, proračuna Primorsko-goranske županije te vlastitim sredstvima Županijske lučke uprave Rab. Debelić je spomenuo i vrlo zanimljiv podatak koji kazuje da je Županijska lučka uprava Rab od 2018. godine kroz svoje aktivnosti uložila u lučku infrastrukturu više od 18.000.000,00 eura sa PDV-om.

 

Kako bi osigurala financijska sredstva, ŽLU Rab je projekt „Sanacije i rekonstrukcije luke Melak – II faza“ te projekt „Rekonstrukcije i sanacije obala u luci San Marino – Rab s pratećim sadržajima“, prijavila Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na Javni poziv za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u 2023. godini namijenjenih za prihvat trajektnih, putničkih i ribarskih brodova u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. Za oba projekta je dodijeljen iznos od 700.000,00 eura i to 400.000,00 eura za radove u luci Melak te 300.000,00 eura za radove u luci San Marino.

 

Načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc također je pozdravio sve prisutne, zahvalivši se na početku ministru Olegu Butkoviću, ravnatelju ŽLU Rab Nenadu Debeliću, predstavnicima izvođača radova, te posebno županu Komadini bez čije podrške ovo sve ne bi bilo moguće napraviti, a onda se u svojem obraćanju vratio malo u prošlost spomenuvši 1967. kada je izgrađeno Hotelsko-turističko naselje San Marino i 1987. kada je tadašnji URO „Imperial“ ishodovao građevinsku dozvolu za tzv. Lučicu te izgradio obalni zid i lukobran s gatovima. Jakuc je uputio pohvalu i tadašnjim žiteljima Lopara pa i onima koji su došli iza njih, što u tom duljem vremenskom razdoblju nisu devastirali prostor prelijepih i nadaleko poznatih loparskih plaža – u ovom slučaju poznate „Rajske plaže“. Jakuc je jučerašnji dan u kojem su ugovoreni radovi u vrijednosti cca 4.000.000,00 € na području loparskih luka, nazvao velikim danom za Loparke i Loparane. Također je podsjetio da je prije svega nekoliko dana, u ponedjeljak, 20. ožujka 2023., u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, potpisao i Sporazum o sufinanciranju sanacije obalnih šetnica “Vazmorac” u Loparu u iznosu od 80.000 eura.

 

Prisutnima se obratio i župan Zlatko Komadina izrazivši također zadovoljstvo zbog potpisivanja ovih, po Lopar značajnih ugovora. Spomenuo je da Županija ulaže maksimalno moguća sredstva za poboljšanje lučke infrastrukture na prostoru čitave županije, a poglavito otoka. Istaknuo je i značajnu ulogu Ministarstva MPI kada je riječ o osiguranju sredstava i za ovu svrhu iz Europskih fondova. Spomenuo je Komadina i preostala potrebna ulaganja na drugoj strani otoka Raba, posebice u trajektnu luku „Mišnjak“, a nema sumnje, kazao je, da će se uskoro morati ozbiljnije razmišljati i o otocima Golom i Sv. Grguru. Župan Komadina svoju je izjavu za medije dao u prostoru loparske vijećnice dok su načelnik Zdenko Jakuc, te ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić, svoje izjave dali nakon posjeta luci San Marino u kojoj su u tijeku obimni radovi rekonstrukcije i uređenja ovog prostora koji bi trebali biti dovršeni sredinom lipnja.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime