Home Vijesti Nastavak financiranja aktivnosti programa zapošljavanja žena kroz projekt Zaželi – faza III

Nastavak financiranja aktivnosti programa zapošljavanja žena kroz projekt Zaželi – faza III

0
Nastavak financiranja aktivnosti programa zapošljavanja žena kroz projekt Zaželi – faza III

Foto: Foto: Grad Rab

 

Riječ je o nastavku financiranja aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe. Projekt djeluje u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. čiji je osnovni cilj pridonijeti rastu zapošljavanja i jačanju socijalne kohezije u Hrvatskoj.

Rab danas oglas

 

Pored ravnateljice i djelatnika GDCK Rab koji je korisnik bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, konferenciji su nazočili predstavnici partnera na projektu, a to su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Rijeka, Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Crikvenica, Grad Rab i Općina Lopar, te gerontodomaćice koje su zahvaljujući provedbi ovog projekta u radnom odnosu od siječnja ove godine.

 

U svom uvodnom obraćanju ravnateljica je u najvažnijim crtama predstavila projekt i njegov utjecaj na zajednicu pri čemu je u Fazi III ovog programa naglasak na zapošljavanju žena pripadnica ciljane skupine, a to su nezaposlene žene uz maksimalno srednjoškolsko obrazovanje, uz prednost ranjivih skupina.

– „U ovoj, trećoj fazi ukupan iznos financiranja iz Europskog socijalnog fonda za provedbu projekta na Rabu je 59.000,00 eura. Na razdoblje od šest mjeseci zaposleno je devet žena iz ciljne skupine, obuhvaćajući i ranjive skupine žena za zapošljavanje. Naše djelatnice rade na poslovima pomoći u kućanstvu, nabavci namirnica, higijenskih potrepština ili lijekova, pružaju socijalnu podršku i pomoć u društvenim aktivnostima za osobe starije od 65 godina ili osobe u nepovoljnom položaju, što je od posebnog značaja za one koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima. U projekt je trenutno uključeno 94 korisnika od kojih 24 prema socijalnim uvjetima Zavoda za socijalni rad i 70 korisnika prema osnovnim uvjetima propisanim projektom“, naglasila je ravnateljica Rizner.

 

Ispred Hrvatskog zavoda za socijalni rad obratila se voditeljica Područnog ureda Crikvenica Sanja Kontić Karabajić:

– „Ovaj je projekt od velike važnosti za naše korisnike koji su izuzetno zadovoljni dobivenom uslugom i doista se nadamo da će se produljiti na sljedeće tri godine. Budući da su korisnici uglavnom starije i nemoćne osobe bitno je naglasiti da se na ovaj način ujedno radi na procesu deinstitucionalizacije, odnosno smanjenju broja ulaska odraslih osoba u ustanove, ukoliko to nije nužno“.

 

Uhodan program na dobrobit djelatnica i korisnika

Ispred Grada Raba konferenciji je nazočio pročelnik Denis Deželjin koji je na samom početku svog obraćanja čestitao GDCK što se po drugi puta uspješno prijavio na natječaj, što je izuzetno pohvalno.

– „Projektom Zaželi zadovoljene su dvije skupine ljudi, a to su nezaposlene žene te osobe starije životne dobi i/ili teže pokretne osobe koje se na ovaj način socijalno uključuju u zajednicu, a ujedno se sprječava odnosno odgađa, kako je spomenula gđa. Kontić Karabajić, njihova prerana institucionalizacija. Drago mi je da je program već dobro uhodan i da postoji obostrano zadovoljstvo i kod djelatnica i kod korisnika. Želim Vam da uspješno, na dobrobit brojnih korisnika, odradite poslove u okviru ovog projekta i da se on i dalje nastavlja na dobrobit sviju, a Grad će kao partner nastaviti pružati potrebnu potporu“ poručio je Deželjin.

 

Čestitkama se pridružio i Zdenko Jakuc, načelnik Općine Lopar izrazivši zadovoljstvo zbog uspješnog provođenja projekta.

– „Ovaj je projekt od iznimnog značaja za naš otok i nužno je da se ovakvi projekti konstantno provode. Grad i Općina nastojat će i dalje pomagati Crvenom križu kako bi taj cilj i ostvarili jer svi želimo isto, najbolje za naš otok i one kojima je naša pomoć najpotrebnija“ zaključno je poručio prisutnima načelnik.

 

Nazočne gerontodomaćice jednoglasno su izrazile zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima i istaknule kako, pored spomenutih djelatnosti koje obavljaju, korisnicima najviše nedostaje topla riječ i razumijevanje te netko tko ih u ovom užurbanom svijetu ima vremena saslušati i s njima porazgovarati.

 

Ravnateljica GDCK Rab Tanja Rizner još je jednom zahvalila svima na uključenosti u projekt čije su se aktivnosti kroz dosadašnju provedbu pokazale vrlo uspješnima i nenadomjestivima u lokalnim zajednicama. Naglasila je i kako se zadovoljstvo korisnika konstantno prati i čini sve na održavanju kontinuiteta kvalitete rada djelatnica što uključuje i ravnomjernu distribuciju opterećenja po djelatnici.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime