logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Subota, 21 Svibanj 2016 16:12

Mimohodom postrojbi i svečanom sjednicom zaključeno višednevno obilježavanje 70. rođendana DVD-a Rab

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Mimohodom postrojbi i svečanom sjednicom zaključeno višednevno obilježavanje 70. rođendana DVD-a Rab Foto: Ivica Hodak

Središnjem događaju obilježavanja ovog jubileja, svečanoj sjednici Rapskog DVD-a, prethodio je mimohod vatrogasaca, predvođen Limenom glazbom Društva, kojim se krenulo od Vatrogasnog doma DVD-a Rab, a nastavilo rapskom rivom i ulicama Grada. Sat prije početka svečane sjednice hotel Istra poslužio je vatrogascima u prikazu vježbe spašavanja ugroženih u zgradi iz koje se može izaći i spasiti samo na načine koje su u vježbi prikazali. Bila je to zajednička pokazna vježba DVD-a Raba i Općine Lopar. Inače, s događanjima vezanim uz obilježavanje ove značajne obljetnice rapskog, mnogi kažu, jednog od najboljih Dobrovoljnih vatrogasnih društava u Hrvatskoj, započelo se još u srijedu 18. svibnja pokaznom vježbom postrojbi DVD-a na Trgu sv. Kristofora te večernjim otvorenjem izložbe dječjih radova na temu vatrogastva u Kinu Rab.

Svoje je naučene vještine na pokaznoj vježbi u četvrtak pokazala i mladež DVD-a Rab te istoga dana nešto kasnije i operativa DVD-a. U petak su položeni vijenci na spomeniku vatrogascima na Gradskom groblju, a u 21 sat započeo je u Gradskoj loži koncert Limene glazbe DVD-a Rab.

Čitav program zaključen je današnjim događanjima u kojima je središnje mjesto imala svečana sjednica Društva koja je održana u Kinu Rab.Nakon što je Limena glazba DVD-a izvela Lijepu našu i vatrogasnu himnu i nakon minute šutnje za sve umrle članove Društva, svečanu je sjednicu otvorio, pozdravivši sve prisutne, zamjenik predsjednika DVD-a Joško Vidas. Uz prisutne članove rapskog DVD-a i Limene glazbe, Vidas je posebne pozdrave uputio gostima: dopredsjedniku Hrvatske vatrogasne zajednice Slavku Gaušu, počasnom predsjedniku HVZ-e ,ali i počasnom članu rapskog DVD-a Teodoru Frickom, Mirku Škariću, predsjedniku Vatrogasne zajednice otoka Raba, zamjeniku gradoančelnika Raba Denisu Deželjinu, počasnom članu rapskog DVD-a Željku Španjolu, te predstavnicima prijateljskih vatrogasnih društava iz: Laškog (Slo), Šalke Vasi (Slo), Hrvatske Kostajnice, Požege, Javne postrojbe Rijeke, Novog Vinodolskog, Novalje, Luna, Kolana i drugima.

Početak skupa uljepšao je nastup mlade postave Rapskog tanca, a nakon toga s mnogo aplauza popraćeno je prikazivanje dokumentarnog filma o rapskom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu autora Ive Šubića.Nakon toga uslijedio je prvi, od ukupno dva nastupa muške klape „Eufemije“, u kojem su otpjevane dvije skladbe – „Maslina je gora“ u aranžmanu Ljube Stipišića Delmate i „Kroz planine barda i gore“Nakon klape prisutne je prigodnim recitacijama pozdravila skupina učenika Osnovne škole „Ivana Rabljanina“.Najsvečaniji dio sjednice, podijela priznanja i odlikovanja, opravdano je potrajala nešto dulje. Najprije je zamjenik predsjednika rapskog DVD-a Joško Vidas posebna odlikovanja za međunarodnu suradnju Hrvatske vatrogasne zajednice uručio predstavnicima prijateljskih slovenskih Prostovoljnih gasilskih društava Šalka Vas i Laško, a nakon toga je predsjednik Vatrogasne zajednice otoka Raba Mirko Škarić uručio 19 brončanih vatrogasnih medalja za deset godina i 14 za 20 godina članstva u DVD-u.Zapovjednik Područne vatrogasne zajednice otoka Raba Hari Čipčić uručio je zatim brončane vatrogasne plamenice; Ivanu Lušiću za gašenje požara obiteljske kuće u Barbatu, Danijelu Krstiniću i Zdravku Ribariću za požrtvovanost na nekoliko vatrogasnih intervencija, te Radi Stanisavljeviću za gašenje požara garaže u Mundanijama.

Čudesnih 70 godina članstva počasnog predsjednika Društva Joška Vidasa

Predsjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Slavko Gauš uručio je zatim srebrne medalje, plamenice i spomenice trojici vatrogasaca za 30 i dvanaestorici članova za 40 godina vjernosti vatrogastvu, dok je Marku Matiću srebrna vatrogasna plamenica uručena za rad na ispumpavanju objekata tijekom 2014. godine.Hari Čipčić i Milivoj Ličina međusobno su jedan drugome uručili dobijeno zvanje viših vatrogasnih časnika, a nakon toga su podijeljene spomenice; Ivanu Matušanu, Josipu Guliću i Slavku Javoranu za 50 godina članstva u DVD-u. Veteranske spomenice uručene su; Josipu Ćuća - Žentilu, braći Borisu i Nenadu Stojnšeku, Miloradu Stanisavljeviću, Draganu Brni, Vjekoslavu Bravariću - Čilu, Danijelu Krstiniću, Željku Puljar - Matiću, Josipu Begu, dok je uručenje Spomenice za 70 godina članstva počasnom predsjedniku DVD-a Rab Jošku Vidasu – starijem popraćeno najduljim aplauzom.

Najviše ovogodišnje priznanje došlo je u ruke zamjenika predsjednika DVD-a Jošku Vidasu - mlađem. Njemu je uručeno priznanje za posebne zasluge.

Pri kraju svečane sjednice još jednom se aplaudiralo Jošku Vidasu - starijem. Hari Čipčić je naime još jednom pozvao rapsku vatrogasnu legendu da bi mu uručio posebno priznanje za 70 godina članstva u DVD-u Rab, čiji je, ustvari, vršnjak, od čega je 57 godina predsjednik.

Prije obraćanja gostiju i razmijene poklona još jednom je nastupila muška klapa „Eufemija“ otpjevavši dvije pjesme posvećene Rabu i to rapskih autora stihova i glazbe. Stihove skladbe „Šoldi“ napisala je Snježana Perić, a glazbu Miljenko Vidas - Keri, dok je tekst Ivice Hodaka „Spava Rab“ uglazbila, moglo bi se reći, još jedna rapska glazbena legenda, nekadašnji dugogodišnji dirigent rapske limene glazbe i muškog pjevačkog zbora DVD-a Rab – Franjo Habazin.

Španjol: Rapski model vatrozaštite - brend otoka Raba

Napomenuli smo da je na kraju svečane sjednice nekoliko gostiju pozdravilo prisutne u dvorani i čestitalo rapskom DVD-u 70. rođendan i nagrađenima na priznanju. Spomenut ćemo samo kratko, kako je zamjenik rapskog gradonačelnika Denis Deželjin naglasio kako je Rab poznat i po muziciranju Limene glazbe DVD-a, bilo da to čine idući kroz neku od rapskih ulica, ili pod svodom starogradske povijesne lože. Počasni član rapskog DVD-a, prof. dr. sc. Željko Španjol rekao je između ostalog da se ponosi svojim članstvom u vatrogasnom društvu s takvom poviješću. Predlaže da se sve učini kako bi i model kojim se na Rabu provodi vatrozaštita postao, uz već nadaleko poznata četiri zvonika, ili Rapsku tortu, još jednim brendom Raba. 

Pročitano 3888 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1