Home Vijesti Mimohodom postrojbi i svečanom sjednicom zaključeno višednevno obilježavanje 70. rođendana DVD-a Rab

Mimohodom postrojbi i svečanom sjednicom zaključeno višednevno obilježavanje 70. rođendana DVD-a Rab

0
Mimohodom postrojbi i svečanom sjednicom zaključeno višednevno obilježavanje 70. rođendana DVD-a Rab

Foto: Foto: Ivica Hodak

Svoje je naučene vještine na pokaznoj vježbi u četvrtak pokazala i mladež DVD-a Rab te istoga dana nešto kasnije i operativa DVD-a. U petak su položeni vijenci na spomeniku vatrogascima na Gradskom groblju, a u 21 sat započeo je u Gradskoj loži koncert Limene glazbe DVD-a Rab.

Čitav program zaključen je današnjim događanjima u kojima je središnje mjesto imala svečana sjednica Društva koja je održana u Kinu Rab.Nakon što je Limena glazba DVD-a izvela Lijepu našu i vatrogasnu himnu i nakon minute šutnje za sve umrle članove Društva, svečanu je sjednicu otvorio, pozdravivši sve prisutne, zamjenik predsjednika DVD-a Joško Vidas. Uz prisutne članove rapskog DVD-a i Limene glazbe, Vidas je posebne pozdrave uputio gostima: dopredsjedniku Hrvatske vatrogasne zajednice Slavku Gaušu, počasnom predsjedniku HVZ-e ,ali i počasnom članu rapskog DVD-a Teodoru Frickom, Mirku Škariću, predsjedniku Vatrogasne zajednice otoka Raba, zamjeniku gradoančelnika Raba Denisu Deželjinu, počasnom članu rapskog DVD-a Željku Španjolu, te predstavnicima prijateljskih vatrogasnih društava iz: Laškog (Slo), Šalke Vasi (Slo), Hrvatske Kostajnice, Požege, Javne postrojbe Rijeke, Novog Vinodolskog, Novalje, Luna, Kolana i drugima.

Rab danas oglas

Početak skupa uljepšao je nastup mlade postave Rapskog tanca, a nakon toga s mnogo aplauza popraćeno je prikazivanje dokumentarnog filma o rapskom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu autora Ive Šubića.Nakon toga uslijedio je prvi, od ukupno dva nastupa muške klape „Eufemije“, u kojem su otpjevane dvije skladbe – „Maslina je gora“ u aranžmanu Ljube Stipišića Delmate i „Kroz planine barda i gore“Nakon klape prisutne je prigodnim recitacijama pozdravila skupina učenika Osnovne škole „Ivana Rabljanina“.Najsvečaniji dio sjednice, podijela priznanja i odlikovanja, opravdano je potrajala nešto dulje. Najprije je zamjenik predsjednika rapskog DVD-a Joško Vidas posebna odlikovanja za međunarodnu suradnju Hrvatske vatrogasne zajednice uručio predstavnicima prijateljskih slovenskih Prostovoljnih gasilskih društava Šalka Vas i Laško, a nakon toga je predsjednik Vatrogasne zajednice otoka Raba Mirko Škarić uručio 19 brončanih vatrogasnih medalja za deset godina i 14 za 20 godina članstva u DVD-u.Zapovjednik Područne vatrogasne zajednice otoka Raba Hari Čipčić uručio je zatim brončane vatrogasne plamenice; Ivanu Lušiću za gašenje požara obiteljske kuće u Barbatu, Danijelu Krstiniću i Zdravku Ribariću za požrtvovanost na nekoliko vatrogasnih intervencija, te Radi Stanisavljeviću za gašenje požara garaže u Mundanijama.

Čudesnih 70 godina članstva počasnog predsjednika Društva Joška Vidasa

Predsjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Slavko Gauš uručio je zatim srebrne medalje, plamenice i spomenice trojici vatrogasaca za 30 i dvanaestorici članova za 40 godina vjernosti vatrogastvu, dok je Marku Matiću srebrna vatrogasna plamenica uručena za rad na ispumpavanju objekata tijekom 2014. godine.Hari Čipčić i Milivoj Ličina međusobno su jedan drugome uručili dobijeno zvanje viših vatrogasnih časnika, a nakon toga su podijeljene spomenice; Ivanu Matušanu, Josipu Guliću i Slavku Javoranu za 50 godina članstva u DVD-u. Veteranske spomenice uručene su; Josipu Ćuća – Žentilu, braći Borisu i Nenadu Stojnšeku, Miloradu Stanisavljeviću, Draganu Brni, Vjekoslavu Bravariću – Čilu, Danijelu Krstiniću, Željku Puljar – Matiću, Josipu Begu, dok je uručenje Spomenice za 70 godina članstva počasnom predsjedniku DVD-a Rab Jošku Vidasu – starijem popraćeno najduljim aplauzom.

Najviše ovogodišnje priznanje došlo je u ruke zamjenika predsjednika DVD-a Jošku Vidasu – mlađem. Njemu je uručeno priznanje za posebne zasluge.

Pri kraju svečane sjednice još jednom se aplaudiralo Jošku Vidasu – starijem. Hari Čipčić je naime još jednom pozvao rapsku vatrogasnu legendu da bi mu uručio posebno priznanje za 70 godina članstva u DVD-u Rab, čiji je, ustvari, vršnjak, od čega je 57 godina predsjednik.

Prije obraćanja gostiju i razmijene poklona još jednom je nastupila muška klapa „Eufemija“ otpjevavši dvije pjesme posvećene Rabu i to rapskih autora stihova i glazbe. Stihove skladbe „Šoldi“ napisala je Snježana Perić, a glazbu Miljenko Vidas – Keri, dok je tekst Ivice Hodaka „Spava Rab“ uglazbila, moglo bi se reći, još jedna rapska glazbena legenda, nekadašnji dugogodišnji dirigent rapske limene glazbe i muškog pjevačkog zbora DVD-a Rab – Franjo Habazin.

Španjol: Rapski model vatrozaštite – brend otoka Raba

Napomenuli smo da je na kraju svečane sjednice nekoliko gostiju pozdravilo prisutne u dvorani i čestitalo rapskom DVD-u 70. rođendan i nagrađenima na priznanju. Spomenut ćemo samo kratko, kako je zamjenik rapskog gradonačelnika Denis Deželjin naglasio kako je Rab poznat i po muziciranju Limene glazbe DVD-a, bilo da to čine idući kroz neku od rapskih ulica, ili pod svodom starogradske povijesne lože. Počasni član rapskog DVD-a, prof. dr. sc. Željko Španjol rekao je između ostalog da se ponosi svojim članstvom u vatrogasnom društvu s takvom poviješću. Predlaže da se sve učini kako bi i model kojim se na Rabu provodi vatrozaštita postao, uz već nadaleko poznata četiri zvonika, ili Rapsku tortu, još jednim brendom Raba. 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime