Home Vijesti Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana državnosti na Rabu

Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana državnosti na Rabu

0
Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana državnosti na Rabu

Foto: Foto: Ivica Hodak

Iako je najzanimljiviji dio obilježavanja Dana državnosti uslijedio tek predvečer na Trgu sv. Kristofora, kada su na atraktivnom viteškom turniru prijateljstva u gađanju velikim srednjovjekovnim samostrijelom, snage odmjerili prijatelji, članovi Udruge rapskih samostreličara i Federacije samostreličara iz bratskog San Marina – središnji dio proslave bila je ipak Svečana sjednica Gradskog vijeća Raba održana u dopodnevnim satima u dvorani Kina Rab.

Sjednica je započela pjevanjem Lijepe naše i Ode radosti u izvedbi zbora učenika Osnovne škole Ivana Rabljanina pod ravnanjem prof. Lući Vrtodušić, a nakon odavanja počasti minutom šutnje za sve poginule i umrle Rabljane za slobodu Hrvatske, prisutnima su se obratili i sve ih pozdravili Željko Peran, predsjednik Gradskog vijeća Raba i Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba.

Rab danas oglas

Obojica su na početku posebne pozdrave uputili prisutnim članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja, koji su, kako je to naglasio Nikola Grgurić, dali najveći doprinos u stvaranju Domovine, darujući za nju svoj život, a zatim su pozdravili okupljene učenike Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab i Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab, koji su svoje školovanje završili odličnim uspjehom, te njihove roditelje i nastavnike. Posebno su pozdravljeni na sjednici prisutni, akademik, prof. dr. sc. Andrija Kaštelan i prof. dr. sc. Krsto Šimičić.

Bila je to prigoda s govornice još jednom ukazati na značenje 25. lipnja 1991., dana kada je Hrvatski sabor, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991., donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, čime je potvrđena hrvatska neovisnost i sloboda, uz iskazivanje dužne počasti svim onim Rabljanima koji su se nesebično stavili Domovini na raspolaganje kada je to bilo najpotrebnije.

Program svečane sjednice s dva izlaska na binu, izvedbama skladbi „Ružo moja crvena“ i „Šoldi“, obogatili su i članovi muške klape „Eufemija“.

Čestitke rapskim odlikašima

U drugom dijelu sjednice Željko Peran i Nikola Grgurić najprije su sedamnaestorici učenika završnog osmog razreda Osnovne škole Ivana Rabljanina podijelili medaljone za njihov odličan uspjeh ostvaren u svih osam godina školovanja. Imenom i prezimenom medaljone su zavrijedili učenici: Lana Fafanđel, Sara Holjar, Rea Peran, Miro Puljar-Matić, Marko Ribarić, Mateo Sović-Padovan, Sandro Gušćić, Isabella Keko, Katarina Smetko, Giuliano Vegrin, Adriana Batistić, Lucija Brnabić, Niko Staničić, Iva Makaus, Petra Rubinić, Niko Španjol-Pandel i Duje Vidas.

Također odličnim učenicima kroz čitavo školovanje, srednjoškolcima Rebeki Lukačević, Marinu Krstiniću i Steli Tomljanović pripala je, kako je naglasio gradonačelnik Nikola Grgurić, skromna novčana nagrada u iznosu od po tisuću kuna.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime