logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Subota, 23 Srpanj 2016 06:35

Novi najveći trajekt za Rapsku plovidbu gradit će se u Kraljevici

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

U najstarijem hrvatskom brodogradilištu u Kraljevici jučer je bilo posebno svečano. U nazočnosti ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića jučer je u Kraljevici, na prigodnoj svečanosti, potpisan Ugovor o gradnji novoga trajekta za naručitelja, brodarsku tvrtku Rapska plovidba d.d.. Ispred naručitelja Ugovor je potpisao direktor Dragan Andrić dok je ispred graditelja, tvrtke Dalmont d.o.o. Ugovor potpisao direktor Ivan Ivić, a koliku važnost realizacija ovakvog projekta ima i za Rab, i za Kraljevicu, dovoljno pokazuje nazočnost potpisivanju Ugovora saborske zastupnice Nade Turine-Đurić i gradonačelnika Raba Nikole Grgurića.

Resorni ministar Oleg Butković u obraćanju sudionicima svečanosti izrazio je sreću i zadovoljstvo vezano uz potpisivanje Ugovora o gradnji novog trajekta, kojim će se proširiti postojeća flota brodara Rapska plovidba.

Jučer ugovoreni trajekt bit će najveći u floti Rapske plovidbe. Dugačak je 79 metara, širok 17,5 i gaz mu je 2,7 metara. Brzina plovidbe bit će mu do 12 čvorova. Kapacitet je 100 vozila i 600 putnika. Rok gradnje je 16 mjeseci, tako da će novi trajekt zaploviti u sezoni 2017.

"Ova gradnja svakako predstavlja značajan iskorak pri stvaranju novih mogućnosti, te podizanju kvalitete u pružanju brodarskih usluga. Brodogradilište Dalmont poznato je ime na tržištu brodogradilišne djelatnosti, koje će nesumljivo realizirati investiciju novog trajekta tvrtke Rapska plovidba na najvišem mogućem nivou, te sam uvjeren kako će suradnja ove dvije tvrtke rezultirati proizvodom vrhunske kvalitete, koji će svakako biti odličan ogledni primjer hrvatske proizvodnje. Poticanje rasta hrvatske proizvodnje kao temelja uspješnog gospodarstva svakako nam u budućnosti mora biti imperativ, kojem moramo težiti, i doprinijeti svak u okviru svojih mogućnosti, te u segmentu svog djelovanja. Na kraju poželio bih puno uspjeha u budućem radu cijenjenim direktorima Draganu Andriću i Ivanu Iviću, tvrtkama Rapska plovidba, te brodogradilištu Dalmont, kao i svim kooperantima i dionicima koji će sudjelovati u realizaciji ovog projekta, te bih istaknuo kako s nestrpljenjem očekujem naš slijedeći susret za 16 mjeseci, kada je predviđena primopredaja novog trajekta.". - rekao je ministar Butković te dodao kako pozdravlja inicijativu Rapske plovidbe za proširenjem postojeće flote izgradnjom četiri nova kvalitetna trajekta, čime će tvrtka značajno ojačati brodarsku poziciju na domaćem brodarskom tržištu.

"Emocije su me svladale. Teško je danas biti pribran, jer ovo je stvarno jedan veliki dan, kada čovjek ima osiguranu egzistenciju, najmanje dok traje rok gradnje broda", kaže brodograditelj Emil Piškulić.

"Ova otočna brodarska tvrtka poznata je po svojoj dugoj tradiciji održava trajektne linije od 1963. godine, kako vidimo iz bogate povijesti ali i poslovnih izvješća, Rapska plovidba je u razdoblju od prošle 53 godine realizirala prijevoz više od 30 milijuna putnika te više od devet milijuna vozila, stoga svakako izražavam podršku daljnjem razvoju i stabilnom poslovanju tvrtke.". - zaključio je ministar Butković.

Projekt izgradnje novoga trajekta, projektnoga naziva "Novogradnja - DA 06", čija vrijednost iznosi 7.897.000,00 EUR, kapaciteta 600 putnika i 100 osobnih vozila biti će realiziran u hrvatskoj brodogradnji kao rezultat uspješne suradnje Rapske plovidbe d.d. i brodogradilišta Dalmont d.o.o. te će svakako utjecati na stvaranje još kvalitetnije i sigurnije povezanosti otoka Raba s kopnom na državnoj trajektnoj liniji Stinica - Mišnjak, koja je izrazito frekventa relacija, posebno u ljetnim mjesecima, stoga ovaj Projekt predstavlja značajno unaprijeđenje u pružanju dosadašnje brodarske usluge kako za Rapsku plovidbu, tako i za njezine putnike.

Rapska plovidba namjerava proširiti flotu četirima novim kvalitetnim trajektima te tako ojačati poziciju na domaćem brodarskom tržištu. Podsjetimo, rapski brodar održava trajektne linije od 1963. godine a u tom razdoblju je prevezla više od 30 milijuna putnika i devet milijuna vozila.

"Upravo poradi svoje konkurentnosti iako, kako je rečeno, imamo 4 kvalitetna trajekta i radi bolje, kvalitetnije i sigurnije povezanosti svog otoka sa kopnom, djelatnici i dioničari tvrtke su se odlučili na obnovu flote odnosno izgradnju novoga trajekta. Financiranje izgradnje je kako iz vlastitih sredstava tako i kredita HBOR-a preko poslovne banke tvrtke Erste banke Rijeka, kao i kredita BKS banke Rijeka, također poslovne banke Brodara. Rok izgradnje trajekta je 16 mjeseci, želja nam je i nadamo se da će ga vrijedni djelatnici Dalmonta d.o.o. u tom roku isporučiti. Naglašavamo da ovaj veliki posao kako za Brodogradilište tako i za Brodara i otok Rab radimo i sa motivom da se domaći brod gradi u domaćem brodogradilištu i po domaćem projektantu. Recimo i to da je, počev od «Čutina», ovo deseti trajekt u nizu kojeg je Brodar izgradio ili kupio.". - rekao je rekao je direktor Rapske plovidbe Andrić.

Pročitano 6340 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1