Home Vijesti Petnaesta po redu Rabska fjera sinoć je dobila svoju vatrometnu završnicu.

Petnaesta po redu Rabska fjera sinoć je dobila svoju vatrometnu završnicu.

0
Petnaesta po redu Rabska fjera sinoć je dobila svoju vatrometnu završnicu.

Foto: Foto: Jelena Hodak

Kolone automobila slijevale su se prema uzavrelom gradu

Da će tako biti moglo se naslutiti već tijekom jučerašnje poslijepodneva, dva tri sata prije zakazanog početka viteškog turnira, kada su se prema gradu Rabu sa svih strana otoka slijevale kolone automobila.

I sinoć su se obilazile brojne srednjovjekovne radionice po svim djelovima grada, a bilo ih je preko 80. Gornjom se ulicom širio miris svježe prženih šulčića, dok su pod grad, u živahno ribarsko naselje izgrađeno samo za prigodu Fjere, prizivale ribarske delicije, tuna, fritule, sir i vino. Nije bilo kutka staroga kamenog grada Raba koji nije disao duhom Fjere.

Rab danas oglas

Ipak najveći broj gostiju u 21 sat okupio se na prostoru Trga sv. Kristofora, kada se očekivao početak tradicionalnog viteškog turnira članova Udruge Rapskih samostreličara u gađanju mete iz velikog srednjovjekovnog samostrijela. Njihova svečana parada i samo nadmetanje u streličarstvu i ovoga su puta ostavili bez daha sve prisutne, osobito one turiste koji su Fjeri prisustvovali prvi puta.

Mladenu Škapulu pobjeda na turniru

Iako su Ivica Macolić i Tomislav Miličević već bili pobjednicima na ovakvim turnirima, sinoć su se morali zadovoljiti drugim i trećim mjestom, a slavodobitnikom viteškog turnira 15. Rabske fjere, nakon što je časni sud pregledao sve strelice u meti, proglašen je vitez Mladen Škapul.

Osim rapskih vitezova spontani aplauz na samom zatvaranju Fjere, nakon što je pucnjem iz topa s rapske „Galjarde“ označena ponoć, dobili su autori završnog, višeminutnog i izuzetno spektakularnog vatrometa.

Iako su ponoćni udar topa i vatromet simbolično označili kraj još jedne Fjere, zabava je u gradu nastavljena uz koncert izuzetno raspoloženog Jacquesa Houdeka sve do ranih jutarnjih sati.

Zasluženo divljenje svim učesnicima Fjere

Bez puno premišljanja, treba još jednom pohvaliti ljepotu i otvorena srca svih učesnika Fjere, njihov je doprinos ostvarivanju ove fenomenalne turističke priče nemjerljiv.

Vama koji niste bili te sreće da nam se ove godine pridružite, RabDanas donosi pregršt fotografija, a vama koji ste na Fjeri bili bit će to dobra prilika da se pokušte pronaći ne ponekoj od njih.

Ovogodišnju Rapsku fjeru bit će organizacijski vrlo teško nadmašiti sljedeće godine kada se bude pripremalo njezino 16. izdanje.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime