Home Vijesti Rabljani ispratili svojeg Slobodana Novaka na vječni počinak

Rabljani ispratili svojeg Slobodana Novaka na vječni počinak

0
Rabljani ispratili svojeg Slobodana Novaka na vječni počinak

Foto: Foto: Mladen Šćerbe

Misu zadušnicu u kapelici Gradskog groblja predvodio je velečasni Anton Turčić, koji je tijekom misnog obreda spomenuo sva tri književnikova zavičaja, rodni Split, Zagreb i najdraži – Rab.

Prije no što je položen u grobnicu uz svoju, prije šest mjeseci preminulu, suprugu Nadu, od velikana hrvatske pisane riječi redom su se oprostili; u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Krešimir Nemec, zatim donedavni dugogodišnji glavni konzervator Hrvatske, prof. Miljenko Domijan i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

Rab danas oglas

Bio je strastveni polemički duh, rekao je između ostalog opraštajući se od Slobodana Novaka akademik Krešimir Nemec, dodavši da se pisce može podijeliti na one koji pišu sabrana i na one koji pišu izabrana djela. Slobodan Novak, naglasio je Nemec, pripada ovoj drugoj skupini pisaca.

Slobodan Novak, to nam je svima bilo poznato, posebno je volio Rab i Rabljani mogu biti ponosni na to da su u takvoj književničkoj veličini imali svojeg pripovjedača o Rabu – zaključio je akademik Nemec.

Bilo mi je teško, prije otprilike šest mjeseci, na ovom istom mjestu, na ispraćaju tvoje supruge Nade, govoriti o njoj, a ne spomenuti tebe, kazao je između ostalog Novakov dugogodišnji prijatelj i nekadašnji glavni konzervator pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, prof. Miljenko Domijan i dodao: Jednako mi je i sada teško govoriti o tebi, a ne spomenuti tvoju Nadu i vaše zajedništvo koje vam je podarilo sinove, nevjeste i unučad. Iako nisi rođen na Rabu, on je postao tvojim zavičajem i ja u književnosti vidim tri naša velikana koja su značajna djela napisala vezujući se uz male sredine – ti za Rab, Marinković za Vis i Desnica za Zadar.

U ime Grada Raba, od njegova počasna građanina Slobodana Novaka oprostio se gradonačelnik Nikola Grgurić. – Proglašenjem našeg Rabljanina Slobodana Novaka počasnim građaninom njegova grada, Rab je svojevremeno učinio tek simboličnu gestu, kao odraz zahvalnosti i poštovanja spram nemjerljivog književnikovog doprinosa kulturnoj promociji Grada Raba, ali i Republike Hrvatske, rekao je Grgurić. Rapski se gradonačelnik zahvalio Bogu na svakom trenutku koji je Slobodan Novak proveo s nama na Rabu, kao i na onome čime nas je zadužio i obvezao. Gradonačelnik je izrazio sućut Novakovim sinovima Javoru i Ranku i njihovim obiteljima.

Velikog književnika, akademika i Rabljanina Slobodana Novaka pjesmom su na posljednji počinak ispratile članice ženske klape „Sozal“.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime