logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Hrvoje Hodak

Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

Adresa internetske stranice: http://www.facebook.com/rapskilist

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

U Rabu je u rujnu prošle godine osnovan Sportski streljački klub "Felix Arba" sa sjedištem u Supetarskoj Dragi. Riječ je o klubu koji trenutno broji 12 članova, uglavnom mladih entuzijasta koji se bave sportskim streljaštvom, a trenutno im je najveći problem ne postojanje vježbališta za gađanje (streljane) na otoku Rabu. Krajem siječnja ove godine Streljački klub "Felix Arba" učlanjen je u Hrvatski savez za akciono streljaštvo (HSAS), a od 19. veljače punopravni je član Hrvatskog streljačkog saveza (HSS). 

Ženski košarkaški klub DHPG Drnje godinama je organizator ljetnih kampova na moru, a na Rabu, točnije u gradu Rabu, kamp će se ove godine održati već peti puta. Iz DHPG Drnje posebno ističu uspješnu organizacijsku suradnju s domaćim klubom KK RAB i institucijama Grada Raba.

Darko Tršinar, strastveni zaljubljenik u visine, po stručnoj je naobrazbi inženjer građevine i premda cijeli svoj radni vijek radi kao projektant sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, svaki slobodni trenutak i lijepo vrijeme koristi za novi uzlet svojim paramotorom, često nadlijećući i fotoaparatom bilježeći fantastične vizure otoka Raba s kojim ga je sudbinski povezala žena njegovog života.

Delegacija Grada Raba koju su činili predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba Željko Peran i gradonačelnik Nikola Grgurić jutros je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Središnjem križu Gradskog groblja Rab obilježila Dan oslobođenja Raba od njemačke okupacije te odala dužnu počast svima poginulima u borbi za slobodu, kako bi se tradicija obilježavanja važnih datuma naše povijesti održala i obnavljanjem sjećanja iznova odašiljala poruka mira i solidarnosti novim generacijama.

Gospodin Zoran Jakuc, rođeni Loparanin koji već par godina živi u Beču, 12. travnja, na Dan oslobođenja otoka Raba od fašističke okupacije, slavi i vlastiti rođendan.

Rab posjeduje veliku raznolikost staništa: slane obalne močvare, eumediteranske šume i kulturni krajolik (maslinici, vinogradi, polja i kamenjarski pašnjaci). Ta staništa predstavljaju životni prostor mnogim ugroženim vrstama, poput bjeloglavog supa (Gyps fulvus) i bjelonokte vjetruše (Falco naumanni).

Iako je glavna zvijezda ove fotografije snimljene na Rabu davne 1935. izvjesna gđa Magda Bahrah iz Novog Sada koja je te godine izabrana za rapsku Miss sezone, nas je zainteresiralo tek usput spomenuto ime mladog muškarca u njenom društvu. Naime, u tekstu ispod objavljene slike o njemu piše: Sa g-đicom Bahrah na slici se vidi i poznati igrač (plesač, op. a.) g. Rod Riffler.

Po iznimno lijepom vremenu prvoga dana mjeseca travnja ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković posjetio je otok Rab. U trajektnu luku Lopar stigao je trajektom „Lošinj“, najnovijim u floti „Jadrolinije“, koji je nedavno pušten u promet na liniji Valbiska – Lopar.

Sadržajno pozamašna knjiga "DOTA" autora don Antona Šuljića, katoličkog intelektualca, svećenika, publiciste, novinara i pjesnika, u izdanju MH - Ogranak Novalja, bit će široj javnosti predstavljena u nedjelju, 25. travnja 2021., dan prije 40. obljetnice svećenikove Mlade mise.

U listopadu 2011., dakle prije nepunih 10 godina, Rabom se proširila tužna vijest da nas je zauvijek napustio maestro Ljubo Stipišić Delmata, a samo mjesec dana kasnije ostali smo bez još jednog velikog Splićanina koji je svojim životnim djelom nemjerljivo zadužio Rab i sve pobornike lika i djela Markantuna de Dominisa. Tog studenog 2011., u 78. godini, nakon duge i teške borbe s opakom bolešću, napustio nas je prof. dr. sc. Ante Maletić.

Stranica 1 od 84

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1